18.8.2016. 21:45
0
"Sumnja Rusa je izazvana povećanim izvozom jabuka, krušaka i šljiva"
Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izrazio je nadu da će izvještaj Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor Ruske Federacije "Roseljhoznadzor" nakon kontrole u BiH biti pozitivan, jer od tog izvještaja zavisi dalji režim izvoza voća i povrća u Rusiju.

"Oni imaju sumnju da BiH nema dovoljne količine voća i povrća koji se izvoze u Rusiju, odnosno njihova sumnja je izazvana povećanim izvozom, posebno jabuka, krušaka, šljiva i ostalih kultura", rekao je Šarović novinarima u Derventi. 

On je naveo da je BiH u prvih šest mjeseci ove godine izvezla 60 odsto više voća i povrća u odnosu na isti period prošle godine. 

"Na nama je da dokažemo da imamo kapacitete i mogućnosti da izvozimo i veće količine", rekao je Šarović. 

On je naveo da je ruska delegacija danas bila u kontroli u Upravi za zaštitu bilja BiH gdje su obavljeni razgovori i pregled fito-sanitarnih sistema BiH. 

"Oni su željeli da se uvjere u naše zakonodavstvo i nadležnosti. Nakon toga otišli su u Hercegovinu, gdje su posjetili plantaže u Popovom polju, kod najvećih izvoznika u Trebinju, zatim najavili su posjetu Čapljini. Večeras treba da stignu u Banjaluku", rekao je Šarović. 

On je dodao da delegacija u Banjaluci planira da posjeti ključne izvoznike voća i povrća i pregleda njihove objekte u banjalučkoj regiji. 

Ruska veterinarska i fitosanitarna regulatorna služba "Roseljhoznadzor" uvela je početkom avgusta privremenu zabranu na uvoz proizvoda iz BiH zbog nedostatka potvrde o bezbjednosti proizvoda. 

(Srna)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.