24.12.2016. 18:04
1
Novalić: Tuzla je nakon Sarajeva sljedeća težišna tačka u FBiH
U okviru današnje posjete Tuzlanskom kantonu, premijer FBiH Fadil Novalić se sastao sa gradonačelnikom Tuzle Jasminom Imamovićem, sa kojim je, između ostalog, razgovarao o uključivanju nižih nivoa vlasti u reformske procedure.

- Mi smo na pola puta svog mandata i proveli smo određene reforme koje daju rezultate, ali te su reforme realno uvedene odozgo prema dole, stoga bismo sada željeli promijeniti strategiju, da vidimo šta je to što s nižih nivoa može doći prema višim na reformskom putu - izjavio je premijer Novalić na konferenciji za medije nakon sastanka.

Tvrdi da ovakav pristup nije slučajno krenuo od Tuzlankog kantona i Grada Tuzle, jer je, kako kaže, nakon Sarajeva, Tuzla slijedeća "težišna tačka" u Federaciji BiH.

Ocijenio je da je danas bilo razgovora o veoma  konkretnim stvarima, dodavši da je  gradonačelnik Imamović pripremio stručnu ekipu  i strukturirane prijedloge, te da je došlo do dogovora  na čemu bi se moglo  raditi u narednom periodu.

Novalić naglašava da je od gradonačelnika Tuzle tražio da se pomogne Federalnoj vladi  na reforskom putu,  potcrtavši da nema dvojbe da je Federalna vlada odlučna da sprovodi reforme, ali i ističući da  ona to ne može raditi sama.

- Zato smo krenuli od ovog kantona  i najuticajnijeg grada pored Sarajeva, a to je Tuzla - kaže on.

Dodao je da je danas izneseno  dosta dobrih prijedloga, koji će se, kako kaže,  uzeti u obzir.  Također je rekao da će se sa ovom praksom nastaviti i da će biti  dostupan Gradu Tuzli kada god je to potrebno.

Gradonačelnik Tuzle  Jasmin Imamović smatra da su timovi Federalne vlade i Gradske uprave ovog grada održali radni i veoma plodonosan sastanak.

Naglasio je da je  dobio zadovoljavajući odgovor, kada je u pitanju gradnja Bloka 7, dodavši da je ta velika investicija važna kako radi aerozagađenja, tako i radi zapošljavanja.

Po riječima gradonačelnika  Imamovića na sastanku je bilo riječi i o zapošljavanju. Dodao je da su federalnom premijeru predate inicijative  za donošenje Zakona o prijenosu vlasništva nad napuštenim rudnicima u lokalnim zajednicama, poput Lipnice, Bukinja i  Mramora.

Smatra da bi pretvorivši taj prostor u poslovne zone, posao moglo naći najmanje 2.000 ljudi.

Bilo je riječi i o Federalnom zakonu o građevinskom zemljištu, kao prepreci za investiranje i o Zakonu o javno-privatnom partnerstvu, zatim o inicijativi  izmiještanja željezničke stanice na prostor poljane, dodaje on.

Imamović je iskazao zadovoljstvo jer  su predstavnici Federalne vlade odlučili razgovarati sa gradonačelnicima i načelnicima u Federaciji koji primjenjuju zakone, a  koje Federalna vlada predlaže.

(Fena)

1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.