29.2.2024. 21:11
0
BiH ima novog lidera po zaradi: Za godinu čak 354 miliona KM
Kompanija Telekom Srpske, odnosno m:tel prošle godine je ostvarila neto dobit, donosno čistu zaradu od čak 332,39 miliona konvertibilnih maraka, što je rast od 250 miliona konvertibilnih maraka, odnosno 304 posto u odnosu na godinu ranije.

Ako se tome dodaju i rezultati kompanija koje je Telekom akvizirao, i koji su sada dio m:tel grupe, godišnja dobit se penje na nevjerovatnih 354,47 miliona KM, izvještava BiznisInfo.ba.

Iako još nisu poznati rezultati za druge kompanije u Bosni i Hercegovini, uključujući one najveće, skoro je nemoguće da će iko nadmašiti ove brojke, te se već sada da priličnom sigurnošću može reći da je m:tel kompanija sa ubjedljivo najvećom dobiti u 2023. godini.

Poređenja radi, zarada najprofitabilnijih kompanija u Bosni i Hercegovini u 2022. godini se kretala oko 100 miliona KM.

Dakle, imamo pobjednika za 2023. godinu kada je riječ o ovom parametru poslovanja.

No, treba naglasiti da veći dio zarade nije došao iz poslovanja već iz prodaje imovine. Kako je BiznisInfo.ba izvještava, Telekom Srbija, kojem pripada i m:tel, prodao je antenske stubove u cijelom regionu britanskom fondu Aktis.

Dobit m:tel-a bi za 2023. godinu, ne računajući vanredni prihod postignut prodajom antenskih stubova, iznosila 93,41 milion konvertibilnih maraka, što je za oko 13,5 posto više u odnosu na prethodnu godinu, što je i samo po sebi pokazatelj uspješnog poslovanja.

Ukupni prihodi kompanije m:tel-a za 2023. godinu iznose čak 760,9 miliona konvertibilnih maraka i uvećani su za 294,4 miliona konvertibilnih maraka, što je povećanje od 63,11 posto u odnosu na ukupne prihode ostvarene u prethodnoj godini.

Ukupno je cijela grupa, s akviziranim kompanijama, imala prihod od 856 miliona KM.

Kompanija je lani ostvarila dobitak od prodaje finansijskih sredstava (što se očito odnosi na spomenute antenske stubove) u iznosu od 274 miliona KM, piše BiznisInfo.ba.

(Ajdin B.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.