8.12.2023. 8:29
0
Željezničar danas dočekuje Velež u važnoj utakmici za oba tima
FOTO: Adem Ćatić/fkz.ba
Fudbaleri Željezničara i Veleža večeras od 18 sati na Grbavici otvaraju 17. kolo Premijer lige Bosne i Hercegovine
Rivalstvo ova dva tima traje još od pedesetih godina prošlog stoljeća i utakmica u tadašnjoj Jugoligi. Svakako da je Velež najvrijedniji susret protiv Želje igran u maju 1981. u finalu Kupa Maršala Tita u kojem su Rođeni osvojili svoj prvi veliki trofej u klupskoj historiji.

Ukupno 17 međusobnih duela, uključujući i dva prijateljska, odigrali su Željezničar i Velež u posljednjih pet godina. Započelo je s remijem u Mostaru po povratku Rođenih u društvo najboljih, a nastavilo se s pobjedom Veleža na Grbavici iz 2019.

U tom periodu trijumfovao je Velež, pet puta Željezničar, a isto toliko utakmica okončano je bez pobjednika.

Današnji duel na Grbavici Velež dočekuje u dosta boljoj formi i u mnogo boljoj atmosferi. Željezničar u posljednje vrijeme bilježi pad na tabeli, pad forme i očito da se nalazi u rezultatskoj krizi. U posljednjoj utakmici doživjeli su visok i neočekivan poraz – rezultatom 3:0, na tuzlanskom Tušnju, slavila je Tuzla City.

Na posljednjih pet utakmica osvojili su četiri boda, te su osim u Tuzli poraženi u Konjicu od Igmana, koji se također bori za opstanak. U istom periodu Plavi su ostvarili su tek domaći trijumf protiv dobojske Sloge. Rezltat je bio minimalnih 1:0.

S druge strane, Velež u posljednjim kolima ne zna za poraz. Na pet utakmica osvojeno je 11 bodova, a pobijeđeni su Zrinjski i Sarajevo, te osvojen bod na teškom gostovanju kod Širokog Brijega.

Velež je četvrti na tabeli sa 29 bodova. Imaju osam pobjeda, pet remija i tri poraza, te gol-razliku 28:15.

Željezničar je osmi sa 19 bodova. Plavi su ostvarili šest pobjeda, devet puta su poraženi, te je ubilježen jedan remi.



Standings provided by Sofascore


(Aldin B.)

0
SPORT
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.