10.1.2024. 19:17
0
Dinamo Zagreb je u zadnjih deset godina zaradio 193 miliona eura na igračima iz svog pogona
CIES Football Observatory je istraživačka grupa unutar Međunarodnog centra za sportske studije, neovisnog sveučilišnog centra smještenog u Neuchatelu, Švicarska. CIES se specijalizirao za statističku analizu nogometa i redovito pruža zanimljive podatke o klubovima i reprezentacijama, istražujući igru ne samo na terenu, već i izvan njega.

U najnovijem istraživanju, objavili su popis 100 klubova sa najprofitabilnijim akademijama na svijetu, fokusirajući se na prihode ostvarene transferima igrača koji su proveli najmanje tri sezone između 15. i 21. godine. Na popisu su našli svoje mjesto i dva hrvatska kluba – Dinamo i Hajduk.

Benfica iz Portugala predvodi listu, prodavši trideset igrača iz svoje akademije u posljednjih deset godina za ukupno 516 miliona eura. Slijede Ajax i Lyon. Dinamo zauzima 21. mjesto, ostvarivši prihod od 193 miliona eura prodajom 25 igrača iz svoje akademije. Hajduk se nalazi na 85. mjestu, sa 62 miliona eura prihoda od transfera 19 igrača iz njihove akademije.

Izvan Evrope, brazilski Flamengo (13. mjesto) i argentinski River Plate (14. mjesto) također su među najprofitabilnijim akademijama. Još jedan klub iz regije na popisu je Partizan, koji se smjestio na 96. mjesto s 55 miliona eura prihoda od transfera.

(Ajdin B.)

0
SPORT
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.