11.1.2024. 14:14
0
Izbjegnuta tragedija reprezentacije Gambije: "Svi smo mogli biti mrtvi"
FOTO: Screenshot/x
Afrički kup nacija počinje u subotu u Obali Slonovače.

U srijedu navečer u avion se ukrcao i selektor Gambije Tom Saintfiet (50) sa svojim timom, ali su nakon 20 minuta morali da se vrate zbog ozbiljnog problema sa kiseonikom u njemu.

Bilo je to veče bogato događajima u Gambiji. Budući da su igrači još čekali svoj kvalifikacioni bonus, zaprijetili su i bojkotom. Na kraju su se ukrcali na avion za Obalu Slonovače - nakon obećanja udruženja da će isplatiti premije - ali su tokom tog leta za dlaku izbjegli katastrofu, piše Nieuwsblad.

Nakon dvadesetak minuta, avion je, sa cijelom selekcijom Gambije i trenerom Antwerpena Tomom Saintfietom u njemu, morao da se okrene. Na letu je bilo premalo kiseonika i većina putnika je zaspala nakon samo nekoliko minuta.

"Svi smo mogli biti mrtvi", rekao je Saintfiet u kratkom odgovoru.

“Svi smo brzo zaspali. Ja također. Imao sam kratke snove o tome kako je moj život prošao. Zaista i istinito. Nakon devet minuta pilot je odlučio da se vrati jer nije bilo dovoda kiseonika. Bilo je igrača koji se nisu probudili odmah nakon sletanja. Skoro smo dobili trovanje ugljen monoksidom. Još pola sata leta i svi bismo bili mrtvi.”

"Čim smo ušli u mali avion koji je bio unajmljen, primijetili smo ogromnu vrućinu od koje smo se oznojili", rekao je igrač Saidy Janko na društvenim mrežama. “Posada nas je uvjeravala da će klimatizacija početi čim budemo u zraku. Ali neljudska vrućina, u kombinaciji sa sve većim nedostatkom kiseonika, mnoge je ostavila sa jakim glavoboljama i ekstremnom vrtoglavicom. Osim toga, drugi su duboko zaspali nekoliko minuta nakon ulaska u avion ili polijetanja.”

“Kada je u zraku, situacija se pogoršala, ostavljajući pilotu bez izbora osim da prinudno sleti na aerodrom u Banjulu devet minuta nakon polijetanja. Inače su posljedice mogle biti mnogo gore! Da smo više bili izloženi situaciji u avionu bez kiseonika...

Na prvi pogled se čini da niko nije pretrpio trajna oštećenja. U Gambiji je sat ranije, ali su igrači ipak tražili da treniraju u srijedu kasno navečer.

“Igrači koji to budu u stanju sada će lagano trenirati. To nismo uspjeli učiniti u protekla tri dana. Bili smo u kampu za obuku u Saudijskoj Arabiji i morali smo letjeti skoro trideset sati da vidimo predsjednika ovdje u Gambiji. Sve je kasnilo, pa nismo mogli da treniramo. Ali postoji šest igrača koji imaju previše glavobolja i to bi moglo trajati nedelju dana”, rekao je Saintfiet.

„Sada smo u Gambiji i više ne želimo da letimo sa takvim avionom. To je bilo otprilike najmanje što su mogli pronaći, možda, sa propelerima, za pedesetak ljudi. Kada vidite avion koji Gana koristi i mi... Kao da je jedino važno da leti. Ali letimo u četvrtak. Moramo. To nam je krajnji rok, inače ćemo biti izbačeni sa turnira. Pa sada pokušavaju da dogovore avion. Ali: postoje granice. Spreman sam da umrem na fudbalskom terenu, nisam spreman da umrem za svoj posao van terena.”

Gambija će u principu u ponedjeljak odigrati prvu utakmicu u grupi protiv odlazećeg afričkog prvaka Senegala. Trenutno nije jasno kada će Gambija otputovati na turnir.

U grupi C očekuju ih dueli protiv Senegala, Gvineje i Kameruna.

Afrički kup nacija se održava od 13. januara do 14. februara.

(Aldin B.)

Afrika
0
SPORT
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.