4.2.2024. 15:23
0
Preminula legenda talijanske Serije A
Legendarni napadač Juventusa, Milana i Fiorentine, Kurt Hamrin, preminuo je danas u 90. godini.

Hamrin je karijeru započeo u Hudvustu iz rodnog Stockholma i Sadundeu iz Solne nakon čega je stigao poziv AIK-a. Za tim iz Stockholma je igrao od 1952. do 1955., a onda seli u Italiju.

Nastupao je za Juventus, Padovu, a od 1958. nosio je dres Fiorentine za koju je nastupao do 1967. godine.

Postigao je 190 golova u Serije A i tako je deveti najbolji strijelac u historiji najvišeg ranga italijanskog fudbala.

Sa Fiorentinom je osvojio titulu u Kupu pobjednika kupova 1961. godine. Nakon Fiorentine igrao je za Milan s kojim je osvojio Seriju A i Ligu prvaka 1969. godine.

Sa reprezentacijom Švedske je igrao finale Svjetskog prvenstva 1958. godine. Bio je posljednji živi akter tog finala u kojem je Brazil slavio sa 5:2.

(Sead M.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.