17.5.2024. 11:08
0
FIFA objavila revoluciju VAR-a: Bit će slično kao u tenisu
FOTO: afp
Na Kongresu FIFA-e otkrivene su novosti u budućnosti nogometa.

Najveća je promjena transformacija VAR tehnologije koja je od svog uvođenja izazvala brojne kontroverze. Predsjednik FIFA-e Gianni Infantino je najavio poboljšanje VAR-a, koje će mnogi poistovjetiti s pravilima tenisa.

“Razvit ćemo i poboljšati VAR. Taj sustav koristi 65 nacionalnih saveza, ali sad ćemo ga unaprijediti. Stvorili smo bazičniju tehnologiju s manje kamera i bez sudaca koji odlučuju, tako da će to biti svima dostupno i lakše za implementaciju. Taj sustav se već testira.”

Funkcionirat će po principu dva zahtjeva po utakmici. Treneri svake momčad imat će pravo dvaput po utakmici zatražiti VAR provjeru. Ako se nakon izvršene provjere promijeni inicijalna odluka suca, momčad koja je zatražila provjeru i dalje će imati pravo na dvije provjere. Ako se nakon završene provjere ne promijeni prvotna odluka suca na terenu, momčad će izgubiti pravo na jednu provjeru.

Ima promjena i u međunarodnim natjecanjima. Tako će se 2026. održati Svjetsko klupsko žensko prvenstvo, a bit će uvedeno i Svjetsko U-17 prvenstvo svake godine. SP U-20 će biti svake dvije godine, a u planu je i Svjetsko prvenstvo do 15 godina.

Određen je i domaćin Svjetskog ženskog nogometnog prvenstva 2027. To je Brazil.

FIFA
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.