12.12.2017. 17:03
0
Evo kakvo nas vrijeme očekuje i koliko je povoljno za hronične bolesnike i meteoropate
Meteorološke prilike nastavljaju i dalje biti nepovoljne i nestabilne, koje će biti praćene padavinama i zbog toga će kod osjetljivih osoba uzrokovati glavobolje, promjenu raspoloženja, nesanicu, malaksalos i probleme u vidu.

Savjet stručnjaka i preporuka je smanjiti aktivnosti što je više moguće, jer će kod hroničnih bolesnika i meteoropata uzrokovati jačanje tegoba.

U razgovoru sa Damirom Šantićem iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda došli smo do informacija kakvo nas vrijeme očekuje do kraja sedmice

Vremenska situacija za naredne dane će biti sa nešto juga i vjetra prije podne u cijelo zemlji, sa kišom u srijedu, a u nizinama susnježica i snijeg, dok u Hercegovini očekujemo kišu koja je prolazna u srijedu, jer će do kraja dana padavine stati dok će četvrtak biti oblačan, a petak umjeren sa jakim jugom i obilnom kišom i vikend koji će biti samo oblačan rekao je Damir Šantić.

Također je rekao da je rano govoriti kakvo će vrijeme biti za Novu godinu i da je jako neizvjesno jer je vrijeme jako promjenljivo i još uvijek je bazirano na statistikama.

Ono što je svima poznato, je da zadnjih godina Bosnu i Hercegovinu, ali posebno glavni grad zbog sve većeg broja loženja, ali i većeg broja auta u zimskim danima štetnost zraka bude povećana, a smog je gušći i puno duže traje.

Međutim, detalj koji nam je svima bio manje poznat je da ukoliko je temperatura statična, smog i zagađenje ostaje u zraku, a ono što bi se trebalo desiti je da ima vjetra ili padavina kako bi zrak ostao čist.

Opasnosti od pojave mraza neće biti, dok će maksimalna dnevna temperatura biti između 10 i 14 °C u unutrašnjosti, na jugu do 19 °C, što će dovesti do topljenja snježnog pokrivača, ali i pored toga u narednom periodu će biti otežani uslovi za eventualne radove na otvorenom, a moguća su i fizička oštećenja usljed jakog vjetra. 

Upozorenje koje je izdao Federalni hidrometeorološki zavod prije nekoliko dana, a koje je vezano za olujne udare vjetra južnog smjera, koji su imali udar vjetra od 60 do 80 km/h, lokalno do 90 km/h su gotove danas, a samim ti i opasnost je manja.

Ajla Hurko

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.