28.3.2024. 11:19
0
Objavljena prognoza za narednih 15 dana - Oglasio se Nedim Sladić: Evo šta je napisao
Jutros je u našoj zemlji umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Pretežno sunčano je na sjeveru zemlje. Lokalni pljuskovi su registrovani na zapadu Bosne i jugoistoku Hercegovine.
Temperature zraka izmjerene u 10 sati (°C): Bjelašnica -2; Ivan Sedlo 8; Livno, Široki Brijeg i Sokolac 10; Drvar 11; Trebinje 12; Bugojno 13; Bihać, Mostar i Sarajevo 14; Srebrenica 15; Gradačac, Neum i Tuzla 16; Banja Luka, Bijeljina, Prijedor, Sanski Most i Zvornik 17; Doboj i Zenica 18°C.

Danas je, kako smo već objavili, na snazi narandžasti meteoalarm jer se u dijelovima naše zemlje očekuju se udari vjetra brzine i do 70 kilometara na sat. 

Tokom dana lokalni pljuskovi očekuju na području Hercegovine, Krajine i jugozapadu Bosne. U većem dijelu Bosne preovladavaće sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. No, vjetrovito će, kako ističi uz FHMZ-a, biti u cijeloj zemlji.

Prema srednjoročnoj prognozi, nestabilno vrijeme zadržaće se do petka uz povremene padavine u centralnim, istočnim i jugozapadnim predjelima Bosne, kao i u Hercegovini.

Prestanak padavina i sunčanije vrijeme prognozira se od podneva 29. marta (petak) i zadržaće se do kraja ovog mjeseca.

Novo pogoršanje sa povremenim pljuskovitim padavina izgledno je od 1. do 3. aprila, a stabilizacija se očekuje od 4. aprila do kraja prognoznog perioda.

Od 28. marta do 2. aprila prognozira se jak vjetar dominantnog južnog pravca sa povremenim olujnim udarim, najizraženijim na zapadu i jugozapadu naše zemlje.

Do 6. aprila u Bosni minimalne jutarnje temperature kretaće se od 4 do 9, u Hercegovini od 6 do 11 °C, danju u Bosni do 25 °C u Hercegovini do 28 °C.

Od 7. aprila do kraja prognoznog perioda, očekuje se blagi porast jutarnjih temperatura zraka, minimalne temperature zraka u Bosni se očekuju od 5 do 10, u Hercegovini od 8 do 13 °C, a maksimalne u Bosni do 26 u Hercegovini do 28 °C.

Naredno ažuriranje izgleda vremena je, kako su istakli iz FHMZ-a, 1. aprila. 

Na svom Facebook nalogu oglasio se i poznati bh. meteorolog Nedim Sladić. 

- Do daljnjeg je postojan signal za više temperature zraka u odnosu na referentni niz 1991-2020. Kratko, ali prolazno zahlađenje je u noći s 1. na 2. april kada će se preko naših područja premjestiti hladna fronta sa sjeverozapada donoseći padavine, napisao je Sladić. 



(Ajdin B.)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.