10.8.2017. 14:42
0
"Mnogo bi nam značio povratak Kikanovića, Gordića i Stipanovića"
Bivši košarkaš i trener omladinskih selekcija BiH, te dugogodišnji trener tuzlanske Slobode Senad Muminović, osvrnuo se na nastupe seniorske košarkaške reprezentacije BiH u pretkvalifikacijama za svjetsko prvenstvo 2019. godine u Kini.

Najbolji košarkaši Bosne i Hercegovine odigrali su tri pretkvalifikacijska susreta u kojima su upisali gostujući poraz od Švedske, te domaće pobjede protiv Slovačke i Armenije. Muminović vjeruje da je novi selektor naše zemlje, proslavljeni crnogorski stručnjak Duško Vujošević, na dobrom putu da od mlade ekipe BiH stvori reprektabilnu reprezentaciju.

- Vujošević je pravi, dokazani stručnjak. Međutim i stručnjacima treba dosta vremena da naprave i poslože ekipu. Njegov sistem rada u klubovima je poznat. Teško je takav sistem primijeniti na nivou reprezentacije za nekih mjesec ili dva. Posložio je mladu ekipu, željnu dokazivanja. Odradili su dobro dio posla, ali moramo biti svjesni da su ovo bili slabi protivnici, te da će se istinska snaga selekcije BiH vidjeti kada budemo igrali protiv kvalitetnije reprezentacije - rekao je bivši košarkaš u izjavi za Fenu.

Vjeruje da Vujošević iz ovog tima želi napraviti nekoliko kvalitetnih igrača koji bi nosili igru reprezentacije za par godina, te da bi mu u tom projektu mnogo značilo prisustvo iskusnih bh. reprezentativaca kao što su Elmedin Kikanović, Nemanja Gordić ili Andrija Stipanović. 

- Nažalost iskusniji igrači nisu tu da mu pomognu u tome, iz opravdanih ili neopravdanih razloga. Iskustvo Kikanovića, Gordića i Stipanovića bilo bi neprocjenjivo za ovaj mladi tim. To su igrači koji su godinama igrali za reprezentaciju i koji bi znanjem i iskustvom doprinijeli kvaliteti selekcije BiH. Mislim da bi naše šanse u kvalifikacijama s njima bile mnogo veće - rekao je Muminović. 

Naglašava da je Džanan Musa ''dragulj bh. košarke'', koji će u budućnosti biti jedan od nosilaca igre naše reprezentacije, a koji se u ovom sastavu selekcije BiH istaknuo svojim iznimnim talentom, ali vjeruje da on mora još mnogo da radi kako bi dostigao svoj košarkaški maksimum.  

Osvrnuo se i na situaciju s najboljim igračima koje BiH u ovom trenutku ima, Mirzom Teletovićem i Jusufom Nurkićem, a koji se nisu odazvali Vujoševićevom pozivu za ovu reprezentativnu akciju.

- Vjerujem da Vujošević treba razgovarati s igračima koji igraju u NBA ligi, Teletovićem i Nurkićem, te pronaći rješenje da se vrate u reprezentativni dres. Selektor treba sjesti s njima i objasniti im šta želi od njih. Vujošević je pravi čovjek za to, a ne neki ljudi iz Košarkaškog saveza BiH - podvukao je nekadašnji selektor mladih bh. reprezentacija. 

Reprezentacija BiH u narednom meču pretkvalifikacija, u subotu, 12. augusta u Zenici dočekuje selekciju Švedske, a meč je na programu u 20 sati. 

(Fena / Haris Ahbabović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.