11.12.2023. 12:12
3
Pojavio se snimak Bakira Izetbegovića u kojem govori o španskom modnom brendu: "Pitanje je da li će ta Zara uopće doći u Sarajevo"
Reklamna kampanja španskog modnog brenda Zara, izazvala je, najblaže rečeno, negativne reakcije širom svijeta.

Na društvenim mrežama Zare pojavile su se kontroverzne fotografije nove kolekcije, koje su mnogi protumačili kao povezanost sa ubijanjem Palestinaca, što je izazvalo zgražavanje javnosti.

Sada se društvenim mrežama masovno šire pozivi na bojkot.

Zara je nakon ogromnog broja reakcija, uklonila fotografije sa Instagrama, ali screenshoti su ostali i šteta je načinjena. Nisu se oglašavali do sada.

Zara kampanjom razbjesnila kupce. Ljudi zovu na bojkot: "Ismijavaju genocid u Gazi"

Poznate ličnosti iz naše zemlje su podržale bojkot Zare. Jedna od njih je i bh. influnserica sa zagrebačkom adresom Hana Hadžiavdagić.

Influenserka Ilda Humić, koja je nekada radila u Zari, izrazila je duboko razočaranje te je obrisala aplikaciju brenda s mobilnog uređaja. 

Istaknula je da je Zara godinama gradila imidž temeljen na priči o jednakosti, ali da je sada sve srušeno promoviranjem proizvoda na način koji je označila kao najnehumaniji.

I bivša generalna direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović je poručila da nikada više neće ući u Zaru. 

"Tako sramno. Tako odvratno. Tako bolesno zlo", napisala je Izetbegović.



Društvenim mrežama se dijeli stariji snimak supruga Sebije Izetbegović, Bakira, koji je nakon masovnih protesta u februaru 2014. godine, a koji su održani i u Sarajevu, se žalio kako je odgođen dolazak Zare u BiH. 

"Nakon ovoga što se desilo u Sarajevu ovih dana, ja mislim da se šoping centar koji je trebao biti otvoren 1. marta i zaposliti 400 mladih ljudi, neće otvoriti. I pitanje je da li će ta Zara koja je trebala na 3.000 kvadratnih metara da otvori prodavnicu, doći uopće u Sarajevo", rekao je tada Izetbegović.



Nije ovo jedini skandal modnih kuća, ali sigurno da je jedan od najvećih i najbeskrupuloznijih. U ovom članku ćemo se prisjetiti kampanja modnih kuća koje su izazvale burne reakcije javnosti.

Skandal Balenciage

Krajem novembra prošle godine, španski modni brend Balenciaga se našao u skandalu stoljeća, kada su za svoju kampanju iskoristili djecu sa sado-mazo detaljima, a neke poznate ličnosti su primjetile i još jedan detalj - presudu američkog Vrhovnog suda kojom je potvrđen zakon koji kriminalizira slike seksualnog zlostavljanja djece, a u kojoj su izneseni različiti šokantni detalji slučaja U.S. v. Williams.


Nakon reakcije javnosti, Balenciaga se ogradila i povukla kampanju, te tužila produkcijsku kuću "North Six, Inc." tražeći odštetu od 25 miliona dolara, jer su "izveli neobjašnjiva djela i propuste koji su bili zlonamjerni ili, u najmanju ruku, izrazito nepromišljeni".

Nakon ovog skandala, Balenciaga je pala na 18. najpopularnijih brendova na svijetu.

Naslovnica Voguea

Modni magazin "Vogue", razbjesnio je javnost 2009. sa svojom naslovnicom.

Na njoj je bila američka pjevačica Beyonce, a magazinu se zamjerilo na naslovu koji je glasio "Prave žene imaju obline".

Javnost je to protumačila na način da Afroamerikanke nemaju idealne proporcije tijela poput bjelkinja. 


Naslovnica

"Naušnice za robove"

Isti magazin se našao na udaru i dvije godine kasnije - 2011.

Vjerovali ili ne, na naslovnici talijanskog izdanja magazina su predstavljene "naušnice za robove". 

U samom članku, autorica opisuje kako su te naušnice tipične za crnkinje koje su u Ameriku dovedene tokom robovlasničkog režima.

"Nakit je oduvijek koketirao s okruglim oblicima, naročito u izradi naušnica. Najklasičniji modeli su kreolski i modeli koje su nosile ropkinje", navela je autorica.

Naravno, optuženi su za rasizam.

Vogue je ostavio članak na stranici ali je naziv naušnica promijenjen u „etničke naušnice".


Sporni članak

I Dior optužen za rasizam

Brend Dior, optužen je u aprilu ove godine za rasizam zbog kontroverznih fotografija.

Objavljena u svrhu promocije nove kolekcije šminke, vrlo brzo je uklonjena. Na njihovu nesreću, internet sve pamti, pa se fotografija iznova počela širiti kineskim društvenim mrežama.

Na fotografiji se vidi manekenka kako "diže" oko uz natpis: "Kanaliziraj svoju mačju žestinu".

Veliki skandal u modnom svijetu: Dior optužen zbog rasizma
Kontroverzne fotografije Diora

Nike u "neobranom grožđu" 

I kompanija Nike se u martu 2021. godine neočekivano našla u "neobranom grožđu", kada je američki pjevač Lil Nas X izbacio svoju liniju patika.

Ništa tu ne bi bilo čudno da ih nije nazvao "Satan Shoes", koje su, inače, na sebi imale znak pentagram, a u đonovima sadržale ljudsku krv. Patike su bile u ograničenim količinama - 666 komad po cijeni od 1018 dolara.

Njegova limitirana serija patika nastala je u saradnji s kompanijom MSCHF, a na njima je i označen citat iz Biblije, 10:18, iz evanđelja po Luki koje aludira upravo na sotonu.

Kompanija Nike je žurno reagovala i oštro se ogradila od bilo kakve saradnje s Lil Nas X-om i učešća u proizvodnji spornih tena.

Zaposlenici MSCHF-a su za NBC News potvrdili kako su darovali krv koja se nalazi u đonovima.


(Ajdin B.)
3
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.