12.4.2024. 21:47
0
Umro čuveni talijanski modni kreator, Roberto Cavalli
Čuveni italijanski modni kreator Roberto Cavalli preminuo je danas u 83. godini.

Italijanski list "Corriere della Sera" objavio je kako je Cavalli dugo bio bolestan.

On je rođen 1940. godine u Firenci. Otac mu je bio nadzornik u rudniku i veoma rano je ostao bez njega. Njegova majka Marcela je bila krojačica, a njen otac je bio čuveni slikar impresionista Giuseppe Rossi čija djela su i dan-danas izložena u firentinskom muzeju. 

Na njegov život i život njegove sestre veoma je uticala majka, jer ih je ona takoreći sama podigla, a to je ostavilo dubok trag u njihovom karakteru. 

Cavalli je 1957. upisao Akademiju umjetnosti. Imao je dilemu, da li slijediti djedove stope i postati slikar ili ono što ga je privlačilo - arhitektura.

Bio je miljenik međunarodnog džet seta decenijama, a tome mu je pomogla i sklonost ka pitonima i blistavim životinjskim printovima.

Svoj brend prvi put je lansirao 1970. godine kada je razvio inovativni proces štampe na koži i traperu, izgrađujući globalni modni biznis sa svojim hrabrim animalističkim printovima, jeansom ukrašenim draguljima i seksi haljinama.

(Sead M.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.