20.2.2017. 11:12
0
Rodilje bi mogle jesti više od komadića leda bez rizika od komplikacija
Nova istraživanja su pokazala kako je unošenje hrane tijekom poroda sigurno i rodilje bi mogle jesti više od komadića leda bez rizika od komplikacija, prenose mediji.

Prema rezultatima istraživanja žene kojima je bilo dozvoljeno da jedu prije poroda imale su kraći porod od onih koje su konzumirale tek komadiće leda ili gutljaje vode.

"Mi doista ne znamo koliko, ako išta, žene mogu jesti ili piti tijekom poroda", kazao je voditelj istraživanja Vincenzo Berghella sa sveučilišta Thomas Jefferson u Philadelphiji. 

Strahovanja mogu li žene tijekom poroda piti i jesti išta više od vode i komadića leda, su posljedica istraživanja provedenog početkom 1940-ih prema kojem su žene koje su rodile pod općom anestezijom bile izložene riziku aspiriranja želučanog sadržaja i posljedičnog gušenja, napisao je tim predvođen Berghellom u časopisu Obstetrics and Gynecology.

Upotreba opće anestezije tijekom poroda danas je puno rjeđa, no važeće su preporuke da se i dalje tijekom poroda ne jede čvrsta hrana.

Za potrebe novog istraživanja znanstvenici su prikupili podatke niza istraživanja te su usporedili ishode poroda u kojima se ženama dozvoljavalo da jedu samo led ili piju vodu s onima u kojima je bilo dozvoljeno da jedu i piju više.

Primjerice, u okviru jednog istraživanja žene su smjele jesti med i sirup od datulje, a u drugom su smjele jesti sve vrste hrane i pića. U nekim istraživanjima rodiljama je bilo dozvoljeno piti zašećerena pića.

Znanstvenici su proučili ukupno deset istraživanja koja su obuhvatila 3 982 rodilja. Sve su rađale jedno dijete, a ne blizance ili trojke, te nijedna nije trebala carski rez.

Žene kojima nisu bila nametnuta stroga ograničenja unosa pića i hrane nisu imale povećani rizik komplikacija, uključujući povraćanje ili gušenje tijekom opće anestezije.

Uz to, žene koje su smjele unijeti nešto drugo osim tradicionalnih komadića leda ili vode su rodile prosječno 16 minuta brže u usporedbi sa ženama koje su dobivale samo led ili vodu.

"Kad unosimo dovoljno tekućine i imamo dovoljno ugljikohidrata na raspolaganju naši mišići rade bolje", kazao je Berghella podsjećajući da najveći dio maternice čine mišići.

(Fena)

0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.