9.1.2024. 18:19
0
Smajlagić otkrio razlog katastrofalnih partija na pripremama
Rukometaši BiH danas su iz Švicarske stigli u Njemačku gdje će u narednim danima igrati na Europskom prvenstvu.

BiH će nastupiti u grupi sa Švedskom, Nizozemskom i Gruzijom, a već 11. januara izabranici Irfana Smajlagića u Mannheimu igraju meč prvog kola protiv Šveđana.

Smajlagić je za zvaničnu stranicu RS BiH govorio o spisku, pripremnom turniru u Švicarskoj te predstojećim duelim na EURO 2024.

“Konačan spisak je još otvoren. Mnoge okolnosti ga diktiraju. Od povreda, bolesti igrača. Svaki igrač koji je bio u jednom dijelu priprema se može računati. S obzirom na to da su, hajmo reći, dosta naporni bili protekli dani, zbog toga što su igrači došli u različitim stanjima.

Mikrociklus u Sarajevu je za pojedine igrače bio malo prezahtjevan. Međutim, da bi se napunili energijom i da bi imali određenu snagu da možemo parirati protivnicima na ove tri utakmice, morali smo podići intenzitet rada i da budemo na nekom optimalnom stanju.

Vrlo teško je da ekipa bude u nekom idealnom stanju. Povrede, bolesti, različite forme, diktiraju kvalitet treninga i samih priprema. Ipak, to su okolnosti na koje možemo vrlo malo uticati, ali moramo se adaptirati i pripremiti najbolje što možemo. I ovaj pripremni turnir je pokazao da smo u energetskom deficitu, odnosno da moramo praviti što više rotacija da bi pojedini igrači mogli izdržati ritam kojeg zahtjevaju ove utakmice”, kazao je selektor i dodao:

Utakmice na EURO su takvog kvaliteta gdje se sve kažnjava. Ako niste u stanju energetski parirati protivniku, onda vrlo brzo na naplatu dolaze sve greške i u odbrani i u napadu. Ovih dana, bez obzir na turnir koji je bio prenporan, smo se regenerirali, akumulirali snagu i resetovali i očekujem da će to biti puno bolje početkom Europskog prvenstva.”

Smajlagić je najavio i duel prvog kola protiv moćne Švedske.

“Gledajući nas, ako gledamo turnir koji je iza nas, nije bajno. Ipak, rezultati na turniru nisu ni bili nekakvi primarni cilj. Primarni cilj je početak EURO protiv Švedske. Očekivati od utakmice mogu jedino da igrači odigraju na svojoj razini, što stalno potenciram, da budu na maksimumu i posljedica toga će biti rezultat.

Ne smijemo se zavaravati, znamo ko je Švedska. Bitno je da imamo kontinuitet kako igranja, tako i izdržljivosti, da se ne pada psihološki. Ove tri utakmice su pokazale da djelujemo 40 minuta korektno, a onda dolazi do zamora.

Utakmica protiv Švedske će biti dobar test na svim poljima, energetski, motivacijski, mentalno koliko smo spremno. Očekujem od igrača da daju maksimum, a rezultat će biti posljedica igre.

(Ajdin B.)

0
SPORT
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.