12.1.2024. 18:22
0
Kako možete osvojiti pola miliona KM ako BiH bude prvak Evrope i znate li ko su blizanci iz Visokog?
Njemačka je ove godine, tačnije u mjesecu januaru, domaćin 16. izdanja Evropskog prvenstva u rukometu. Turnir je to na kojem, kao što znate, učestvuje i reprezentacija Bosne i Hercegovine.

Šampionat Evrope će se igrati od 10. do 28. januara, a na istom učestvuju 24 najbolje selekcije Evrope, među kojima je mjesto pronašla i naša najbolja rukometna selekcija. 

Bosna i Hercegovina je već odradila jednu utakmicu, odnosno sinoć smo poraženi od aktuelnih prvaka Evrope, Šveđana. Naredne dvije utakmice naš nacionalni tim će igrati protiv Nizozemske i Gruzije, gdje ćemo, najvjerovatnije, tražiti kartu za drugu rundu na ovogodišnje EHF Euru.

Utakmice će se igrati u šest predivnih dvorana u Dusseldorfu, Kolnu, Berlinu, Hamburgu, Munchenu i Mainnheimu, gdje će sve utakmice grupne faze 1. runde ovogodišnjeg Eura igrati i selekcija Bosne i Hercegovine. 

Ipak, fokus je na Merkur Spiel-Arena, fudbalskom domu Fortune iz Dusseldorfa, na kojem su već pali svi mogući rukometni rekordi svih vremena. Podsjećanja radi, radi se o stadionu koji ima kapacitet od 54.600 sjedećih mjesta, a na kojem su svoje utakmice nekada igrale ekipe kao što su: Bayer Leverkusen, Rhein Fire, Uerdingen, a Arena je vrlo često dom i fudbalskoj A selekciji Njemačke.

Kao što znate, utakmice Francuske i Sjeverne Makedonije, odnosno Njemačke i Švicarske, ušle su u historiju rukometa, jer su postale najposjećenijim rukometnim mečevima svih vremena, sa čak 53.586 gledalaca na svakoj od njih.

Šta sve trebate znati o reprezentacijama koje nastupaju na ovogodišnjem Euru? Domaćin Njemačka je višestruki šampion Evrope i svijeta, a do sada su bili dva puta prvaci Evrope. Posljednji put 2016. godine. Uprkos tome što će mnogi reći da su brojne druge selekcije, na tom nacionalno-reprezentacijskom planu, ispred reprezentacije Njemačke, u ovoj zemlji se, svakako, već godinama igra najbolji rukomet, dok svi velikani svjetskog i evropskog rukometa uglavnom svoj hljeb zarađuju u njemačkoj rukometnoj Bundesligi. Nije tako ni čudo da gotovo svaki pobjednik rukometne Lige šampiona dolazi upravo iz Njemačke. 

Među favoritima za naslov, pored domaćina, su selekcije Španije (dva puta prvaci Evrope), Švedske (pet puta prvaci Evrope i aktuelni šampioni Evrope), Danske (dva puta prvaci Evrope), Francuske (tri puta prvaci Evrope), te vjerovatno selekcija Norveške, koja jedina od svih pobrojanih nikada nije osvojila zlato na Euru. 

Kladionice su nešto jasnije. Kladionice tvrde da su glavna tri favorita za titulu Danska, Francuska i Švedska. Zapravo, Danska se, prema kladionicama, nameće kao najveći favorit za zlato. Primjera radi, ako tipujete da će reprezentacija Danske osvojiti Euro, na uloženi jedan euro ćete dobiti 2,10 eura, dok ako tipujete na Šveđane i Francuze na jedan uloženi euro ćete dobiti 6,50 eura. Ako, recimo, tipujete da će Bosna i Hercegovina osvojiti ovogodišnji rukometni Euro, onda ćete na jedan uloženi euro dobiti čak 2.500 eura. Dakle, na uloženih 100 eura, ako tipujete da će BiH biti prvak Evrope, možete osvojiti čak 250.000 eura. Naučna fantastika, vjerovatno.

I naša domovina će, pored rukometaša, na ovom Euru imati dvojicu sudija, a to su braća Amar i Dino Konjičanin. Amar i Dino su sudije koje dolaze iz Visokog, a smatraju se jednim od najboljih sudija koje Bosna i Hercegovina ima u ovom trenutku. Ono što je dodatno zanimljivo za Amara i Dinu je to da su njih dvojica blizanci.

Kada su u pitanju izabranici Irfana Smajlagića, kojem pored zastave BiH piše i da posjeduje državljanstvo Republike Hrvatske, naš najiskusniji rukometaš na ovom Euru je Mirsad Terzić. Ovaj 40-godišnjak i član Wisle Plock je do sada sakupio 170 utakmica za reprezentaciju BiH, te je postigao 460 golova. Ujedno je od svih igrača na rosteru najbolji strijelac u našem timu. Ipak, daleko je popularni Terza od svojih najboljih rukoetnih dana.

Svoje naredne utakmice reprezentacija Bosne i Hercegovine će igrati već sutra, tačnije prvi od njih, onaj protiv Nizozemske. Dva dana kasnije, opet u Mannheimu, igraćemo protiv selekcije Gruzije. U obje te utakmice naš nacionalni rukometni tim će tražiti prolazak u narednu rundu takmičenja.

Bosni i Hercegovini je ovo drugo učešće na EP. Prvi put smo igrali prije četiri godine, kada smo ispali u grupnoj fazi takmičenja. Tada smo izgubili sve tri utakmice u grupi, i to od Norveške, Portugala i Francuske. Do sada imamo i jedno učešće na SP u rukometu, kada smo 2015. godine igrali na smotri najbolji svjetskih reprezentacija u Kataru.

(Sead M.)

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.