22.1.2022. 12:49
0
U Sloveniji 9.945 slučajeva zaraze koronavirusom
U Sloveniji je u protekla 24 sata od posljedica virusa korona preminulo osam lica, a testiranjem 14.650 uzoraka potvrđeno je 9.945 slučajeva zaraze ili 67,9 odsto, podaci su nacionalnog Instituta za javno zdravlje, prenosi Srna.

Prema podacima Ministarstva zdravstva Slovenije, u slovenačkim bolnicama trenutno leži 601 kovid pacijent, a njih 136 je na odjeljenjima za intenzivnu njegu, dok je broj aktivnih slučajeva zaraze prešao 100.000.  Od početka epidemije, od posljedica virusa korona preminulo je 5.751 lice.


Vlada Slovenije skratila je samoizolaciju zaraženih bez simptoma kako bi omogućila normalnije funkcionisanje zdravstva, školstva i privrede.  Ovom odlukom, koja stupa na snagu od ponedjeljka, 24. januara, vrijeme samoizolacije većine zaraženih skraćuje se na sedmicu, s tim da sedmi dan moraju imati negativan brzi test, piše agencija Srna.


Takav protokol ne važi za zaražene kojima ne prijeti hospitalizacija, odnosno koji nemaju teži tok bolesti i ne spadaju u rizičnu grupu.  Zaraženima se skraćuje samoizolacija uz uslov da 24 časa prije prekida izolacije nemaju povišenu temperaturu niti druge značajnije tegobe, dok im se u suprotnom trajanje izolacije produžava.  Slovenački potpredsjednik Vlade i ministar obrane Matej Tonin potvrdio je da je u izolaciji zbog pozitivnog testa na virus korona, ali bez simptoma, budući da je vakcinisan i da se dobro osjeća.


Mediji prenose da je potvrđeno da je Tonin u četvrtak bio na sastanku sa premijerom Slovenije Janezom Janšom i ministrom privrede Zdravkom Počivalšekom, koji neće morati u karantin jer su prije toga primili buster dozu vakcine.


(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.