5.2.2022. 13:02
0
U Sloveniji 11.680 novozaraženih i 25 preminulih
U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 11.680 novozaraženih koronavirusom, a umrlo je 25 oboljelih, što je najviše u jednom danu u nekoliko zadnjih mjeseci, dok epidemiolozi upozoravaju da je stanje i dalje ozbiljno, premda se peti val epidemije stišava.U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 11.680 novozaraženih koronavirusom, a umrlo je 25 oboljelih, što je najviše u jednom danu u nekoliko zadnjih mjeseci, dok epidemiolozi upozoravaju da je stanje i dalje ozbiljno, premda se peti val epidemije stišava.
Broj zaraza među starijom populacijom je u porastu, zato s fazom zaostatka očekujemo povećanje hospitalizacija, kazala je na konferenciji za novinare u subotu epidemiologinja Nuška Čakš Jager iz slovenskog Instituta za javno zdravlje (NIJZ).

Dodala je kako je cijeloj EU zbog dominantne omikron varijante prijenos zaraza izuzetno velik, što opterećuje zdravstvene sustave i smanjuje funkcionalnost društva.  "U Sloveniji još nismo na zelenoj grani iako se kod omikrona registrira manje težih oblika bolesti, no kod nas u Sloveniji je 14-dnevna incidencija zaraženih znatno iznad prosjeka EU-a", kazala je Čakš Jager koja u NIJZ-u vodi sektor za zarazne bolesti, te takvo stanje pripisala ispodprosječnoj procijepljenosti populacije, prenosi Hina.

NIJZ procjenjuje da su u Sloveniji trenutno aktivno zaražene 197.304 osobe, što je 2335 slučajeva više nego dan ranije, a 14-dnevna incidencija je povećana za 110 zaraženih i trenutno iznosi iznosi 9.361.   Prema zadnjim podacima iz bolnica, a s preminulim u zadnja 24 sata broj mrtvih od posljedica covida-19 povećao se na 5.959.


(FENA/  Amer M.)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.