1.11.2022. 20:45
0
Luka Bojović, vođa Zemunskog klana, bit će izručen Srbiji
Luka Bojović trebalo bi uskoro da bude izručen Srbiji, odlučile su španske vlasti. Kako nezvanično saznaje Blic. Španska policija poslala je akt o uslovnom otpustu Bojovića srbijanskoj policiji.

Bojoviću kazna ističe za dvije godine, što bi značilo da bi ostatak vremena koje mu je ostalo da provede iza rešetaka, to bilo u Srbiji.

Bojović bi navodno u Srbiju trebalo da stigne do 15. novembra.

Sud ga, ukoliko tako procijeni, može pustiti i ranije na slobodu. Ali je to malo vjerovatno s obzirom na njegovu kriminalnu prošlost.

Advokati Bojovića, koji slovi za vođu zemunskog klana, još prije četiri godine najavili su da Bojović ima želju da bude prebačen u srpski zatvor čim se za to steknu uslovi.

Spekulisalo se i da Luka Bojović može biti izručen Bosni i Hercegovini. Međutim, državljanstva BiH se odrekao prije deset godina.

Podsjetimo, je bivši pripadnik Srpske dobrovoljačke garde i saradnik Željka Ražnatovića Arkana. Ratovao je i na ratištima u Bosni i Hercegovini.

Od septembra 2010. godine se nalazi na potjernici srbijanske policije koja ga tereti za organizovanje nekoliko ubistava. Nakon potjernice srbijanske policije, našao se i na potjernici Interpola. Uhapšen je u Španiji 9. februara 2012. godine.

Tužilaštvo za organizovani kriminal koje je podiglo optužnicu protiv Bojovića 2010. godine navodi da je on stao na čelo „Zemunskog klana“ nakon ubistva Dušana Spasojevića i Mileta Lukovića.

Prema navodima tužilaštva svoju moć je učvrstio nakon hapšenja Milorada Ulemeka Legije. Tužilaštvo Srbije je optužilo Bojovića za ubistvo Branka Jeftovića Jorge 2004. godine. Kao i za pokušaj ubistva Andrije Draškovića i Zorana Nedovića Šoka, pri čemu su poginuli njihovi telohranitelji Dejan Živančević i Milutin Jovičić. Tužilaštvo Srbije navodi da je Bojović pomenute krivio za ubistvo svog prijatelja Željka Ražnatovića Arkana. Sa ovim zločinima Luku Bojevića je povezao pripadnik Zemunskog klana Sretko Kalinić.

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.