17.7.2023. 20:08
0
Turci bazu na Kosovu nazvali po sultanu Muratu, “snažna asocijacija” za Srbe
Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević izjavio je danas da će od jeseni novi komandant KFOR-a biti turski general, što bi prvi put bilo da Ankara komanduje mirovnom misijom NATO-a. "Najveći kontigent NATO pakta na Kosovu u sastavu KFOR-a bit će iz Turske. Prvi put komandant dolazi iz Turske", rekao je Vučević za Radio-televiziju Srbije (RTS).

Ministar je naveo da Srbiji ne odgovara nikakav sukob sa Turskom, dodajući da to nije njen nacionalni interes.

“Turska je velika država, sila i ima značajan politički ekonomski uticaj na prostoru Zapadnog Balkana i mi moramo da gledamo da imamo što bolje odnose sa Turskom, ali na potpuno različite načine gledamo na pitanje Kosova. Interesantno je da se njihova vojna kasarna u Prizrenu zove po sultanu Muratu, što je snažna asocijacija za sve nas na ovim prostorima”, kazao je Vučević.

Ministarstvo odbrane Srbije, kako je dodao Vučević, uputilo je protesnu notu ambasadoru Turske zbog posljednjih dešavanja na Kosovu.

RTS piše da je prema zvaničnim podacima NATO-a, od 4.511 vojnika KFOR-a, 780 iz Turske, dok je njih 679 iz SAD-a, kao i da procjene ukazuju da bi do kraja godine brojnost turskog kontigenta u KFOR-u mogla da dostigne hiljadu pripadnika.

Vučević je ranije danas ocijenio da naoružavanje Kosova od pojedinih članica NATO pakta, među kojima je i Turska, ne mijenja odnos snaga, ali mijenja stanje na terenu i naglasio da je to naoružavanje suprotno svim međunarodnim sporazumima.

Inače, sultan Murat je komandovao osmanskom vojskom u bici na Kosovu Polju (Kosovska bitka). Za vrijeme bitke ubijen je, kao i njegov sin Jakub.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.