22.8.2023. 9:48
0
Lideri Zapadnog Balkana nisu usvojili odredbu o uvođenju sankcija Rusiji: Vučić bio protiv
Na protivljenje predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na neformalnoj večeri za lidere Zapadnog Balkana u Atini u završnoj Deklaraciji nije usvojena odredba o pozivu na uvođenje sankcija Rusiji, prenosi Radiotelevizija Srbije.

Na večeri je dogovorena Deklaracija o podršci neovisnosti, suverenitetu i teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine u njezinim međunarodno priznatim granicama, te je istaknuto da Zapadni Balkan, Ukrajina i Republika Moldavija imaju zajedničko europsko naslijeđe, povijest i budućnost.

U završnoj Deklaraciji je trebalo da se lideri usuglase o pozivu na uvođenje sankcija protiv Rusije.

Vučić je, uoči večere, ukazao da od svih zemalja čiji su predstavnici pozvani na večeru jedino Srbija nije uvela sankcije Rusiji te najavio i da će se danas sastati s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Neformalna večera čelnika Zapadnog Balkana i europskih dužnosnika, kojoj je nazočio i predsjednik Ukrajine održana je povodom 20. obljetnice donošenja Solunske deklaracije, na inicijativu grčkog premijera Kyriakosa Mitsotakisa.

Neformalnoj večeri su pored Vučića, prisustvovali predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

Na večeri su također bili premijeri Hrvatske, Bugarske i Rumunjske - Andrej Plenković, Nikolai Denkov i Ion-Marcel Ciolacu, kao i crnogorski predsjednik Jakov Milatović, premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski, premijer Kosova Albin Kurti, predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto i predsjednica Moldavije Maia Sandu te ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

(Ajdin B.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.