19.9.2023. 16:36
0
U Kragujevcu raste broj zaraženih virusom korona
U Kragujevcu je u prethodne dvije nedjelje zabilježen rast broja inficiranih koronavirusom. Po podacima gradskog Doma zdravlja, u prethodna 24 sata potvrđeno je 56 slučajeva infekcije, skoro duplo više nego prošlog ponedjeljka.

Portparolka te zdrastvene ustanove Danijela Petrović rekla je agenciji Beta da dnevno najmanje 100 osoba dolazi na preglede u kovid ambulantu.

Ona je kazala da su simptomi infekcije raznovrsni, ali blaži i da se najčešće radi o respiratornim tegobama, visokoj temperaturi, glavobolji, kao i stomačnim tegobama.

Dodala je da je manji broj pacijenata upućen na Infektivnu kliniku Univerzitetskog kliničkog centra u kom će od sutra, u skladu sa "aktuelnom epidemiološkom situacijom", biti obavezno nošenje zaštitnih maski za zaposlene medicinske i pomoćne radnike, kao i za posjetioce.

Zabranjene su posjete imunokompromitovanim pacijentima u toj zdravstvenoj ustanovi u jedinicama intenzivnog liječenja, Klinici za infektivne bolesti, Klinici za hematologiju, Centru za internističku onkologiju i Centru za radijacionu onkologiju.

U ostalim klinikama i centrima Univerzitetskog Kliničkog centra Kragujevac, posjete hospitalizovanim pacijentima su dozvoljene utorkom i četvrtkom od 15.00 do 15.30, uz obavezno nošenje zaštitnih maski.

Testiranje na prisustvo korona virusa vršit će se brzim antigenskim testovima, samo kod pacijenata i zaposlenih sa znacima akutne respiratorne infekcije, u skladu sa važećim stručno-metodološkim uputstvom, naveli su iz te ustanove.

(Ajdin B.)

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.