15.12.2023. 15:26
0
Akcija u Srbiji: Policija hapsi osumnjičene za lažne dojave o bombama
Tri osobe u Republici Srbiji i jedna u Češkoj uhapšene su zbog lažnih dojava o bombama u školama i drugim institucijama u Srbiji, a u više gradova u Srbiji i Evropskoj uniji u toku je akcija hapšenja osumnjičenih, prenosi RTS.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije saopćilo je jučer da se do kraja današnjeg dana očekuje realizacija opsežne međunarodne akcije na uhićenja osoba povezanih s učestalim dojavama o eksplozivnim napravama u različitim obrazovnim institucijama na teritoriju Srbije.

MUP je naveo da na nacionalnoj i međunarodnoj razini intenzivno sarađuje sa svim relevantnim institucijama na identifikaciji IP adresa pošiljatelja dojava i njihovih korisnika.

Od prvih dana školske 2023/2024. u septembru primljeno je ukupno 80 dojava o bombama na nekoliko desetina e-mail adresa u različitim obrazovnim institucijama na teritoriju Srbije. Samo u Beogradu ove godine je bilo više od 2.000 takvih dojava, potvrdio je ranije visoki dužnosnik MUP-a Srbije.

Učestale dojave o bombama, navodno postavljenim u beogradskim školama, iskorištene su krajem prošle sedmice za uzajamne optužbe opozicije i vladajućih u predizbornoj kampanji za prijevremene izbore raspisane za 17. decembar, nakon što su dojave o postavljenim bombama stigle i u nekoliko beogradskih vrtića.

U Srbiji je na snazi predizborna šutnja uoči prijevremenih izbora, a opozicija je svoje kontrolore na biralištima upozorila na moguće dojave i tokom glasanja, s obzirom na to da je veliki broj biračkih mjesta upravo u školama.

Zatraženo je da se u slučaju dojava od šefova biračkih odbora zatraži da glasanje ne bude prekinuto, već privremeno obustavljeno dok traje policijska provjera, a zatim produljeno za to vrijeme nakon službenog roka za zatvaranje birališta.

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.