25.1.2024. 15:31
0
Premijer Sjeverne Makedonije podnio ostavku!
Premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski podnio je ostavku, što znači da je cijela Vlada u ostavci do izbora tehničke vlade koji je planiran za nedjelju, 28. januara.

U izjavi za medije ispred makedonskog Sobranja, Kovačevski je govorio o najvećim uspjesima svoje vlade.

- Imali smo neformalni sastanak s ministrima na kojem sam im zahvalio na marljivom radu u protekle dvije godine. Danas ću, kao što sam rekao, učiniti ono što je propisano zakonom.

Moja ostavka je potpisana, sad ću je odnijeti u arhivu. Sastat ćemo se s predsjednikom Skupštine, zaželjet ću mu uspješnu proceduru do nedjelje, a potom uspješan izbor za tehničkog premijera - poručio je Kovačevski.

Za tehničkog premijera Talata Xhaferija rekao je da ima puno iskustva u vođenju parlamenta i ocijenio da će njegov stil biti drugačiji, ali da će zemlja zadržati svoj strateški pravac.

- Došao sam s drugim iskustvom u vođenju korporacija, tako da će, vjerovatno, stil biti drugačiji, ali država će sigurno zadržati svoje strateško usmjerenje, a to je zapadna orijentacija, strateško partnerstvo sa SAD-om.

Tehnička vlada će također brinuti o građanima jer smo i dalje u krizi, kao što smo to činili posljednje dvije godine - naveo je Kovačevski, te izrazio uvjerenje da će 9. maja voditi novu Vladu.

"To je nešto što je zakonom predviđeno, 9. maja ponovo ću voditi Vladu i ovu parlamentarnu većinu koja će osigurati punopravno članstvo Sjeverne Makedonije u EU do 2030.".

Dodao je kako mu je čast i ponos što je bio predsjednik Vlade.

Prema jučerašnjim najavama predsjednika Sobranja, nakon što primi ostavku Kovačevskog, o njoj će obavijestiti predsjednika države Stevu Pendarovskog, a potom će tokom dana i podnijeti ostavku.

Iz njegovog kabineta najavili su da će o daljnjim koracima izvijestiti saopštenjem.

Ostavka Kovačevskog prvi je formalno-pravni korak prema formiranju tehničke vlade koja bi trebala biti izabrana 28. januara.

U Sjevernoj Makedoniji se, prema Zakonu o vladi, 100 dana pred parlamentarne izbore formira tehnička vlada u kojoj najveća opziciona partija dobija dva ministra - za unutrašnje poslove i za rad i socijalnu politiku i tri zamjenika ministara - za finansije, za informaciono društvo i administraciju i za poljoprivredu.

Parlamentarni izbori će, prema dogovoru parlamentarnih partija, biti održani 8. maja, u srijedu, zajedno sa drugim krugom predsjedničkih izbora.

Prvi krug za izbor predsjednika Sjeverne Makedonije bit će održan u srijedu, 24. aprila.

(Patria)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.