28.2.2024. 9:29
0
Albanija spremna za samit za Ukrajinu: Zelenski stiže u Tiranu
FOTO: AP
Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski i nekoliko lidera jugoistočne Evrope danas će boraviti u glavnom gradu Albanije na samitu za Ukrajinu.

Zelenski je u prvu posjetu Tirani, koja dolazi samo nekoliko dana nakon druge godišnjice otkako je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu, stigao nešto pre ponoći, rekao je šef albanske diplomatije Igli Hasani.

Tokom učešća na izložbi “Ukrajina, ratni zločin” u Centru za otvorenost i dijalog u Tirani, Rama je rekao da će Zelenski, osim što će biti “suorganizator” samita, održati i bilateralne sastanke sa političkim liderima Albanije.

Sastanci sa njima će se održati prije samita, koji će početi u 11:30.

Ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba također će biti dio ukrajinske delegacije.

Šta je samit za Ukrajinu?

Rama je na ovaj samit već ukazao 22. januara, tokom učešća na konferenciji “Plan za rast Zapadnog Balkana i najbrže integracije u EU”, koja je održana u Skoplju, u Sjevernoj Makedoniji.

Tada je rekao da će razgovarati o sigurnosnim pitanjima i podršci Ukrajini u njenoj borbi protiv ruske agresije.

Prema objavljenom dnevnom redu, očekuje se da će Rama i Zelenski održati uvodne govore, a potom i sastanak iza zatvorenih vrata.

Samit će biti zaključen njihovim nastupom na konferenciji za novinare.

Ko će prisustvovati?

Pored Rame i Zelenskog, učestvovaće i nekoliko lidera zemalja jugoistočne Evrope i komesar za proširenje EU Oliver Varhelyi.

Kosovo na ovom samitu predstavlja predsjednica Vjosa Osmani.

Kao što je poznato, učestvuju i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski, predsjednik Crne Gore Jakov Millatović, premijer Hrvatske Andrej Plenković, predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto i predsjednica Moldavije Maia Sandu.

Očekuje se da će lideri šest zemalja Zapadnog Balkana – Albanije, Kosova, Srbije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije i Crne Gore – i u četvrtak boraviti u Tirani.

U glavnom gradu Albanije 29. februara će se održati regionalni samit za plan rasta i najbržu integraciju u EU.

Na ovom samitu će učestvovati i evropski komesar Varhelji.

Za sada nije jasno da li će neko sa Kosova učestvovati. Premijer Aljbin Kurti, koji je učestvovao na predhodnim samitima vezanim za plan rasta EU, boravi ove sedmice u Velikoj Britaniji.

Tiranu će karakterisati pojačane mjere bezbjednosti tokom dva dana samita.

Direktor Odjeljenja za javni red i sigurnost Državne policije Albanije Rebani Jakupi najavio je na konferenciji za novinare 27. februara da će, iz sigurnosnih razloga i radi lakšeg kretanja delegacija, neki putevi u Tirani biti zatvoreni.

“U tom kontekstu, Državna policija je u saradnji sa Republičkom gardom i drugim organima za provođenje zakona izradila detaljan plan mjera za osiguranje javnog reda prije, za vrijeme i nakon aktivnosti koje će se odvijati u ova dva dana”, rekao je on.

Čak i dan prije početka samita, ekipa Radija Slobodna Evropa primijetila je brojne policijske jedinice u blizini lokacija na kojima će se odvijati aktivnosti.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.