4.3.2024. 12:38
0
Albanski predsjednik na otvaranju NATO-ove baze: Sigurnost u regiji je krhka
Albanski predsjednik Bajram Begaj kazao je u ponedjeljak na svečanoj ceremoniji otvorenja NATO-ove baze na jugu Albanije kako je teroristički napad u selu Banjska na sjeveru Kosova pokazao koliko je krhka sigurnost u regiji.

Begaj je kazao kako je otvaranje baze za Albaniju posebice važno u trenutku kada je sigurnost u euroatlantskom području ugrožena.

"Neisprovocirana agresija Rusije na Ukrajinu, stanje na Bliskom istoku i drugim regijama, terorizam, izazovi su. Prijeti eskalacija i širenje političko-vojnih sukoba, što se najbolje vidjelo u rujnu prošle godine, u terorističkom napadu na Banjsku na Kosovu. Taj napad pokazao je koliko je sigurnost na našim prostorima krhka i dokazao da još uvijek postoje lokalni akteri koji pokušavaju projicirati budućnost kroz prošlost koju ne treba vraćati. Moramo biti spremni branitise i dati doprinos savezu”, rekao je Begaj.

Albanski premijer Edi Rama rekao je da Albanija pozdravlja i poštuje svoje saveznike, u savezu u kojem je, prema njegovim riječima, zajamčen mir.

On je u ponedjeljak rekao da je albanska država na trenutačno drugoj strani, za razliku od 1954. godine kada je pod komunističkim režimom u spomenutoj bazi bio stacioniran znatan broj ruskih bombardera.

"Albanija je s druge strane, dočekujući s poštovanjem svoje saveznike i partnere, u savezu koji je prije svega savez vrijednosti za jamstvo mira. Zahvaljujem ministru obrane Italije koji je došao s nekoliko zrakoplova te mojim turskim prijateljima", kazao je Rama te dodao kako je NATO-ova baza još jedan sigurnosni element za zapadni Balkan, prenosi Koha Ditore,

Kosovska predsjednica Vjosa Osmani pozdravila je otvaranje NATO-ove baze u Kuçovu te istaknula kako će to pomoći povećanju sigurnosti u našoj regiji i šire.

"Otvaranje NATO taktičke zračne baze u Kuçovu, Albanija, označava važan korak u jačanju prisutnosti Saveza na zapadnom Balkanu, doprinoseći povećanju sigurnosti u našoj regiji i šire. Gdje je NATO, tamo je mir i stabilnost!", napisala je Osmani na društvenoj mreži X.

U albanskom gradu Kuçova danas je svečano otvorena NATO-ova preuređena zračna baza za koju je NATO izdvojio 45,8 milijuna, a Albanija oko pet milijuna eura.  Riječ je o bazi koja će predstavljati infrastrukturu za aktivnosti NATO-a na prostoru zapadnog Balkana i za podršku operacijama u širem prostoru istočnog Sredozemlja i Crnomorske regije.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.