12.3.2024. 7:55
0
Sve više penzionera iz zemalja Evropske unije dolaze živjeti u BiH: “Cijene su manje, a uslovi bolji”
Zbog poskupljenja različitih životnih potreba, naročito smještaja starih i nemoćnih, sve više penzionera iz EU država seli u BiH. Takvih primjera ima mnogo u Gradišci, potvrdili su za Nezavisne novine u više domova za starije.

Kristijan Bakić, direktor Doma za starije Rezidencija Bakić u Gradišci, kaže da imaju sve više penzionera iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Danske i drugih zemalja.

“Računica je jednostavna. Kod nas, u našoj državi, a svakako u domu, cijene su neusporedivo manje, a uvjeti identični, čak i bolji nego u evropskim državama. Naš dom je nekoliko stotina metara od granice, što je također pogodnost koja ide u prilog našim stanarima”, kazao je Bakić.

Štefanija i Uroš Opačić, osamdesetogodišnjaci iz Zagreba, odlučili su starost provesti u gradu na Savi. Napustili su glavni grad Hrvatske, gdje imaju potomke, rodbinu, prijatelje i stan te ovdje nastavili život.

“Smještaj je odličan, uvjeti također, tu se osjećamo kao kod kuće. Imamo mnogo manje obaveza pa možemo reći da nam je i bolje i jednostavnije, višestruko jeftinije nego u stanu u Zagrebu, gdje smo proveli više od pola života”, kaže Štefanija.

Uroš Opačić, porijeklom iz sela Suvaja kod Bosanske Krupe, u Hrvatsku je otišao u mladosti, tamo se oženio, stekao porodicu, potom godinama, zajedno sa suprugom Štefanijom, radio u Njemačkoj. “Posjećujemo kulturne programe, sportske događaje, šetamo pored Save, uživamo u ljepoti ovog grada gdje nam je sve blisko. U Gradišci nema nesnošljivih gužvi kao u Zagrebu i drugim velikim gradovima”, pričaju Opačići.

“Ovdje nam treba mnogo manje novca za život nego u Zagrebu. Opredijelili smo se za ustanovu jer tu imamo sve osigurano, hranu, smještaj, grijanje, liječničku njegu, fizijatrijske usluge, salon ljepote, mjesto za zabavu i rekreaciju. Sasvim smo opušteni i posvećeni sebi”, rekla je Štefanija.

Paša Šibić je pedeset godina živjela u Rijeci. Sada je u Gradišci.

“Zadovoljna sam, lijepo mi je… Moj sin je istražio sve te mogućnosti i odlučio da ovdje dođem, a što se i meni dopalo. Sve je kako treba, uslovi su dobri, ali, što je najvažnije, ovdje je jeftinije nego u Rijeci. U tom gradu imam trokatnu kuću, ali računica mi govori da je ovdje, za sada, povoljnije živjeti”, kaže Paša.

“Evropska penzija je, za sada, samo ovdje stimulativna za život. U Evropi je bila, ali više nije”, tvrde novi stanovnici Gradiške.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.