19.3.2024. 21:27
0
Roth: Srbija na čelu sa Vučićem nema šanse da postane dio EU-a
Predsjednik Odbora njemačkog Bundestaga za vanjske poslove Michael Roth izjavio je u utorak da Srbija na čelu sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem nema šanse da postane članica Evropske unije.

Roth je na društvenoj mreži X objavio dio Vučićevog govora na komemorativnoj akademiji povodom obilježavanja Dana sjećanja na dešavanja 17. mart 2004. godine na Kosovu, u kome je, obraćajući se Zapadu, rekao “ako hoćete njih i njima da pomažete (Prištini), nećete imati nas”, prenosi Beta.

“Predsjednik Vučić́ je nešto pogrešno razumio. Perspektiva pristupanja EU se ne odnosi samo na Srbiju, već i na sve države Zapadnog Balkana, uključujući Kosovo. Ne postoji nešto poput ‘Ili Srbija ili Kosovo’. Ali Vučić je u pravu, sa njim na čelu nema šanse da Srbija uđe u EU”, napisao je Roth.

Predsjednik Odbora njemačkog Bundestaga za vanjske poslove i predsjednik Srbije su i ranije je imali razmjene kritika, putem medija.

Roth je kritizirao autoritarnu politiku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji ga je prethodno nazvao srbomrzcem osvrnuvši se na raspravu koju je na Twitteru započeo odgovor premijerke Ane Brnabić na Rothovu ocjenu da izbori u Srbiji nisu bili ni fer ni slobodni.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.