22.3.2024. 17:32
0
O'Brien: Srbija zna da bi upotreba sile protiv Kosova bila neprihvatljiva
Pomoćnik državnog sekretara SAD za evropska i euroazijska pitanja James O'Brien kaže da SAD prate kretanje srbijanske vojske u blizini granice s Kosovom i da su obavijestile Srbiju da bi primjena sile bila neprihvatljiva.

O'Brien je u online razgovoru s novinarima rekao da će SAD eventualni pokret snaga Srbije smatrati ugrožavanjem snaga NATO-a koje se nalaze na Kosovu da bi štitile Albance i Srbe, prenosi RSE.

Prema njegovim riječima, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da neće biti upotrebe sile.

Kosovski premijer Albin Kurti izjavio je jučer da su jedinice srbijanske vojske primijećene nekoliko metara od granice s Kosovom i ove pokrete opisao kao "namjerne provokacije".

Ministarstvo odbrane Srbije danas je Kurtijeve izjave nazvalo dijelom kampanje dezinformacija o srbijanskoj vojsci.

Prema njihovim riječima, snage Vojske Srbije obavljaju svoje dužnosti u sigurnoj administrativnoj zoni, u skladu sa svim potpisanim sporazumima.

Kada je govorio o Kosovu, O'Brien je rekao da nijedna vlada ne treba da donosi odluke koje osiromašuju stanovništvo.

- Ali vidimo da je na sjeveru Kosova za jedan broj pojedinaca veoma teško da kupe stvari koje su im potrebne za svakodnevni život - ističe O'Brien.

Njegova izjava bila je referenca na novu uredbu Centralne banke Kosova koja definiše euro kao jedinu valutu za plaćanje u gotovini, te da je nemoguće koristiti srbijanski dinar.

O'Brien podsjeća da je specijalni izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan Gabriel Escobar prije nekoliko dana posjetio građane sjevera Kosova kako bi izbliza vidio situaciju.

- SAD vjeruju da se uredba Centralne banke Kosova sprovodi na način koji otežava svakodnevni život građana Kosova - dodao je O'Brien.

Naglašava da bi prijatelji Kosova željeli da se ova uredba preispita i primijeni na način koji omogućava građanima da plaćaju svakodnevne stvari.

- To vjerovatno znači napraviti korak unazad, dozvoliti ulazak bilo koje valute, eura, dinara, to je nešto o čemu (izaslanik EU za dijalog Srbije i Kosova Miroslav) Lajčak razgovara - navodi O'Brien.

Dodaje i da odluka o dinaru nije donesena u pravom trenutku, jer je prošle godine postignuto mnogo važnih dogovora, među kojima i onaj da građani na sjeveru Kosova počnu s plaćanjem struje.

- Čudna je odluka da im se uskrate bankarske usluge koje su im neophodne za plaćanje računa na Kosovu - ocijenio je O'Brien.

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.