4.4.2024. 18:04
0
Ništa od dogovora Beograda i Prištine u Briselu
FOTO: X
Dijalog Beograda i Prištine, povodom odluke o zabrani upotrebe dinara na Kosovu, završen je bez dogovora.

Sastanak dvije strane počeo je jutros oko 9.00 sati u Briselu bilateralnim sastankom direktora Ureda za Kosovo Petra Petkovića i specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka. Nakon toga je održan trojni sastanak.

Zajednički sastanak dvije strane se očekivao, posebno nakon optimističke najave Lajčaka da sastanak organizira s namjerom da se postigne dogovor.

Prištinsku stranu predvodio je njen glavni pregovarač Besnik Bislimi.

Ovo je četvrti put za nešto više od mjesec dana da se u Bruxellesu vode razgovori Beograda i Prištine, uz posredovanje EU, o zabrani upotrebe dinara na Kosovu.

Lajčak je 25. marta priopćio je da su glavni pregovarači Beograda i Prištine u Briselu iznijeli svoje prijedloge u vezi s uredbom Centralne banke Kosova o zabrani upotrebe dinara na Kosovu i da su razgovori pomogli da se ''razjasne važni detalji''.

Direktor Ureda za Kosovo Petar Petković rekao je poslije sastanka 25. marta u Briselu da Priština nema političku volju da se dođe do rješenja za upotrebu dinara na Kosovu.

Srbija traži da se ponovo omogući upotreba dinara na Kosovu i rad banke Poštanske štedionice, kako bi, kako navodi, oko 90.000 Srba s Kosova moglo dobiti novac iz Srbije.

Priština na to ne pristaje, već nudi mogućnost da banke između sebe izvrše konverziju iz dinara u eure i ponude njih Srbima na Kosovu.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.