25.11.2015. 20:00
0
Švedska najavila nove, oštrije mjere za tražioce azila
Švedska vlada je saopćila da joj treba "predaha" od velikog priliva desetina hiljada izbjeglica koje dolaze u tu zemlju, javlja Anadolu Agency (AA).

Švedska vlada je najavila nove mjere za odvraćanje tražilaca azila i snažan zaokret u politici "otvorenih vrata" prema izbjeglicama i migrantima koji bježe od rata ili progona.

Premijer Švedske Stefan Löfven je jučer izjavio da će se dosadašnji režim azila svesti na "minimum" i da će većina izbjeglica od aprila iduće godine dobiti tek privremene dozvole za boravak.

Uvode se i provjere identiteta na svim sredstvima prijevoza, a pravo tražitelja azila na spajanje s porodicama će se značajno ograničiti.

"Privremeno mijenjamo švedsko zakonodavstvo da bi više ljudi odlučilo tražiti azil u drugim zemljama. Nama treba predah", rekao je Löfven.

Kritikovao je Evropsku uniju zbog neuspjeha u postizanju dogovora oko distribucije izbjeglica unutar te zajednice.

"Meni je žao što Švedska više nije u mogućnosti primati tražioce azila na visokom nivou kao sada. Mi to jednostavno više ne možemo," rekao je švedski premijer.

Inače, u Švedsku nerijetko sedmično stigne i do 10.000 izbjeglica, a do kraja godine moglo bi ih stići ukupno 190.000.

(Anadolu Agency)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.