18.2.2024. 10:43
0
Orban: Mađarska bi uskoro mogla ratifikovati kandidaturu Švedske za NATO
Mađarski parlament može ratificirati članstvo Švedske u NATO-u kada se sazove novo proljetno zasjedanje kasnije ovog mjeseca, rekao je premijer Viktor Orban svojim pristalicama u subotu, prenosi Reuters.

„Dobra je vijest da će naš spor sa Švedskom uskoro biti riješen“, rekao je Orban. „

Idemo u pravcu da na početku proljećne sjednice parlamenta možemo ratifikovati pristupanje Švedske NATO-u“, dodao je.

Parlament se ponovo sastaje 26. februara. Švedska je podnijela zahtjev za pridruživanje NATO-u prije skoro dvije godine u historijskom zaokretu u politici potaknutoj invazijom Rusije na Ukrajinu u punom obimu.

Orban je rekao da su on i švedski premijer Ulf Kristersson preduzeli korake „da ponovo izgrade povjerenje“ između njihove dvije zemlje. Orban nije rekao koji su to koraci.

Mađarska je jedina zemlja NATO-a koja još nije ratifikovala zahtjev Švedske, što je proces koji zahtijeva podršku svih članica NATO-a. Odlaganje je pokvarilo odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama i izazvalo zabrinutost među njihovim saveznicima.

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.