30.11.2015. 17:04
0
Rusija pomaže napredovanju ogranka terorističke organizacije PKK u Siriji
Nakon što su turske oružane snage oborile ruski avion 24. novembra, Rusija ogranku terorističke organizacije PKK u Siriji PYD tokom njegovih intervencija i napada na području od Azaza do Jarabulusa, omogućava podršku iz zraka.

PYD se već pet dana sukobljava se s sirijskom opozicijom u Azazu, a s druge strane u Jarabulusu sukobljava se s pripadnicima terorističke organizacije ISIS.

Kako navode lokalni izvori, ruski borbeni avioni su izveli dva puta u pet dana napad na mjesta u provinciji Azaz. Napad je izveden i na konvoj humanitarne pomoći, pri čemu su poginule četiri osobe, a povrijeđeno ih je 20.

YPG kurdske snage u Afrinu i Kobaniju težište su stavile na pokušaj uspostavljanja kontrole u Jarabulusu. Ruski avioni su 15 puta bombardovali regiju između Jarabulusa i Manbija.

PYD je u junu uspio od ISIS-a osloboditi teritoriju na sjeveroistoku Halepa. PYD trenutno kontrolira Kobani i Afrin, a teži  kontroliranju i područja između ova dva grada, odnosno mora uspostaviti kontrolu nad Jarabulusom, koji sada kontrolira ISIS.

Na taj način, PYD se našla između SAD-a s jedne, i Rusije s druge strane, nakon čega se odlučila prikloniti Moskvi.

Naznake ove saradnje mogle su se primjetiti kada je ruski predsjednik Vladimir Putin, dva dana prije zračnih napada u Siriji, na Sjednici vijeća Ujedinjenih naroda (UN) kazao kako se samo režimska vojska i Kurdi zapravo bore protiv ISIS-a. Nepune dvije sedmice nakon toga u Parizu su se sastali zamjenik ministra vanjskih poslova i specijalni izaslanik za Afriku i Srednji istok Mihail Bogdanov i lider PYD-a Saleh Moslim. Putin je 23. oktobra kazao kako se PYD i pripadnici režimskih snaga sirijskog predsjednika trebaju ujediniti i pozvao organizaciju da se u redovima režima bori u građanskom ratu u Siriji.

(Anadolu Agency)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.