5.2.2016. 20:27
0
Najmanje 15.000 izbjeglica na sirijsko-turskoj granici
Najmanje 15.000 sirijskih izbjeglica koji bježe pred borbama u sjevernoj pokrajini Alep stiglo je na graničnom prijelaz s Turskom, saopćili su u petak UN-ovi i turski zvaničnici.
Granica je zatvorena, ali je Turska saopćila da je spremna da nahrani izbjeglice i pruži im krov nad glavom.

U proteklih nekoliko dana sirijska vojska je uz podršku ruskih zračnih snaga napravila niz pomaka u pokrajini Alep. Njihovo napredovanje zaprijetilo je opsadom grada Alepa, najvećeg u Siriji, čime bi se zadao snažan udarac pobunjenicima.

NATO je optužio Rusiju za "podrivanje" mirovnih napora u Siriji zbog njenih zračnih udara, za koje navodi da uglavnom imaju za cilj opozicione  grupe. Rusija, međutim, insistira da su mete njenih zračnih udara, kako ih naziva, teroristi.

Sudeći prema podacima UN-a, do 20.000 Sirijaca je na graničnom prijelazu Bab al-Salam.

Zvaničnica UN-a Linda Tom izjavila je za agenciju AFP da je između pet i deset hiljada raseljenih osoba u Azazu, sjeverozapadnom sirijskom gradu u blizini turske granice.

I turski premijer Ahmet Davutoglu saopćiio je da je 15.000 ljudi stiglo na granicu.

On je izjavio da ih Turska "neće ostaviti bez hrane i krova nad glavom" ali nije naveo da će im dopustiti ulazak u zemlju.

Sirijske vladine snage tokom dana napredovale su na terenu, zauzimajući grad Ratyan, sjeverno od  Alepa.

Od 2012. godine Alep je podijeljen na kvartove pod kontrolom vladinih snaga i pobunjenika. Prije rata taj grad je bio ključni trgovački centar s više od dva miliona ljudi, podsjeća BBC.

(Fena)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.