20.7.2016. 9:10
0
WikiLeaks objavio dio dokumenata o Erdoganovoj partiji
WikiLeaks je, uprkos masovnim ciber napadima, objavio jedan dio od skoro 300.000 mailova i na hiljade fileova vladujuće stranke u Turskoj.

WikiLeaks je prije dva dana najavio da planira objavu dokumenata o strukturama političke moći u Turskoj nakon propalog pokušaja vojnog u toj zemlji proteklog vikenda.

Dio od 294.548 mailova Erdoganove AK objavljene su u 23 h po lokalnom vremenu u Turskoj.

"WikiLeaks je ubrzao objavljivanje dokumenata kao odgovor na čistke u Turskoj nakon pokušaja državnog udara“, navedeno je u saopštenju, prenosi Avaz.

"Verfikovali smo materijal i izvor, koji ni na koji način nije povezan sa pokušajem državnog udara, niti sa rivalskim političkim partijama ili državama“, dodaje se u saopštenju.

WikiLeaks naodi da je objavljivanje skoro 300.000 mailova samo prvi dio u nizu i obuhvata 762 "sandučeta" koja počinju slovima od A do I.

Svi mailovi su sa domena "akparti.org.tr" koji pripada vladajućoj poličkoj stranci u Turskoj.

Mailovi su iz perioda od 2010. do 6. jula. 2016. godine, samo sedam dana prije neuspjelog vojnog.

WikiLeaks navodi da su, uoči objavljivanja dokumenata pretrpjeli cyber napad, koji je vjerovatno za cilj imao sprječavanje objavljivanja mailova.

"Napadi se i dalje nastavljaju i korisnici imaju teškoće u pristupu materijalu", dodaje se.


(Anesa Agović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.