23.7.2016. 17:04
0
Suđenje šefici MMF-a: Umiješana u milionsku aferu
Lagarde će morati izaći pred sud u Francuskoj zbog navoda o umiješanosti u aferu u kojoj je preko 400 miliona eura uplaćeno jednom poslovnom čovjeku 2008. godine. U to je vrijeme sada 59-godišnja Lagarde bila ministrica finansija za vrijeme predsjedništva Nicolasa Sarkozyja

Šefici MMF-a Christine Lagarde sudit će se zbog njene uloge u isplati 400 miliona eura dok je bila francuska ministrica finansija, odlučio je francuski žalbeni sud.
 
Lagarde je optužena za "nemar" zbog kojeg je došlo "do zloupotrebe javnih sredstava od strane treće stranke", objavio je francuski sud.
 
U medijima se već godinama špekulira kako će šefica MMF-a završiti na suđenju zbog nemara pri upravljanju javnim sredstvima.
 
Lagarde će morati izaći pred sud u Francuskoj zbog navoda o umiješanosti u aferu u kojoj je preko 400 miliona eura uplaćeno jednom poslovnom čovjeku 2008. godine. U to je vrijeme sada 59-godišnja Lagarde bila ministrica finansija za vrijeme predsjedništva Nicolasa Sarkozyja, a novac je uplaćen biznismenu Bernardu Tapieju.
 
Tapie je 2007. godine podržao Sarkozyja na predsjedničkim izborima te je bio većinski dioničar u Adidasu do 1993. godine, kada je prodao svoj udio i postao ministar, prenosi Slobodna Bosna.
 
Tužio je banku Credit Lyonnais zbog načina na koji je vodila prodaju tog udjela, navodeći kako ga je banka, koja je djelomično u vlasništvu države, prevarila tako što je namjerno potcijenila vrijednost kompanije.


(Anesa Agović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.