27.7.2016. 18:37
0
Ministar unutrašnjih poslova Turske: U okviru istrage protiv FETO pritvoreno je 8.113 osoba
Ministar unutrašnjih poslova Turske Efkan Ala je, govoreći o istragama koje se vode u vezi sa pokušajem državnog udara terorističke organizacije FETO, istakao je da je pritvoreno 8.113 osoba, javlja Anadolu Agency (AA).

"Pritvoreno je 8.113 osoba. Od toga, njih 5.266 su vojna lica, od čega 151 general, 1.656 oficiri i ostali. Broj pritvorenih sudija i tužilaca iznosi 1.684, dok je pritvoreno i 1.019 policajaca", rekao je Ala u gostovanju na televiziji A Haber.

Istakao je da će biti potrebno određeno vrijeme da državne strukture u potpunosti budu, kako je rekao, "očišćene od članova terorističke organizacije FETO".

Naglasio je ipak da sve ide mnogo brže nakon što je proglašeno vanredno stanje u zemlji.

"U izjavama koje sada daju, koristeći iste fraze, vrlo je jasno da tamo pripadaju. Nijednom nisu kazali istinu, postali su lažni karakteri. Radi se o takvoj strukturi. Dok su obavljali i obične poslove, oni su i tada bili misterija, i to je postao dio njihovog karaktera. Zato ne treba gledati šta govore. Nikada nisu govorili istinito da bi sada govorili istinu", kazao je Ala.

Napomenuo je da je u okviru istrage privedeno 15.846 osoba, uključujući 10.012 vojnih lica, od čega 178 generala, 2.728 oficira i 7.106 osoba s drugim vojnim zvanjima.

Dodao je da se među privedenima nalazi i 2.901 policajaca i 2.167 sudija i tužilaca.

Na kraju je podsjetio da su u noći kada se desio pokušaj državnog udara svi zajedno podržali demokratiju, od medija, političkih partija pa do samih građana.

"Predsjednik, kao Vrhovni komandant, je taj dan narod pozvao na ulice i na aerodrom, čime je okrenuo u suprotnom smjeru cijeli događaj. Zato su predsjednika države uzeli za metu, i prema tome su napravili i ostale planove", kazao je Ala.

Napomenuo je da se provode ozbiljne aktivnosti kako bi bili uhvaćeni svi koji su u bijegu.

"Kako se ovakvi državni udari više ne bi desili, potrebno je udružiti snage da bi iz naše historije u potpunosti izbrisali pokušaje državog udara", kazao je Ala.

(Anadolu Agency)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.