13.8.2016. 16:27
0
"Ako se Gulen ne izruči, to će se odraziti na odnose Turske i SAD-a"
Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu izjavio je da u slučaju da njegova zemlja ne dobije odgovor od Sjedinjenih Američkih Država (SAD) na zahtjev za izručenja vođe terorističke organizacije FETO Fethuallaha Gulena, neizbježno je da će se ta situacija odraziti na odnose dvije zemljne, javlja Anadolu Agency (AA).

Cavusoglu se, u intervjuu za japansku novinsku agenciju Kyodo, osvrnuo na pokušaj državnog udara Turskoj, kao i dešavanjima nakon pokušaja puča. 

Govoreći o zahtjevu koji je upućen Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) za izručenje vođe terorističke organizacije FETO Fethullaha Gulena, Cavusoglu je rekao:

"U slučaju da od SAD-a ne dobijemo odgovor na zahtjev za izručenje Gulena, neizbježno je da će se ta situacija odraziti na odnose dvije zemlje". 

U vezi sa djelovanjem terorističke organizacije FETO na području Japana, Cavusoglu je rekao kako je u ovoj zemlji aktivno djeluje 15 organizacija u obrazovnom, kulturnom i trgovinskom sektoru. Istakao je kako očekuje da se aktivnosti ovih ogranizacija zaustave, te dodao kako FETO predstavlja opasnost po stabilnost i sigurnost Japana. 

Na pitanje o ulasku Turske u Evropsku unije (EU), Cavusoglu je poručio kako je problem usporavanja pregovora o ulasku u EU-a prouzrokovan od strane unije.

Naglasio je također, kako su njegova zemlja i Rusija nakon krize oko rušenja avion ponovo uspostavile dobre odnose, te kako će to doprinijeti rješavanju problema u regiji. Dodao je također, kako Turska neće mijenjati svoj stav po pitanju sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada. 

Na pitanje koliko se pokušaj državnog udara odrazio na tursku ekonomiju, Cavusoglu je poručio kako je njegova zemlja po tom pitanju poduzela sve neophodne mjere. Rekao je kako japanske kompanije ne trebaju sumnjati u to, te ih pozvao da investiraju u Tursku. 

 

(Anadolu Agency)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.