25.3.2017. 20:15
5
Narod ustao protiv posljednjeg diktatora Evrope: Pao je životni standard, vlada bijeda
Bjeloruske vlasti uhapsile su u subotu više stotina ljudi koji su pokušavali održati ulični protest u prijestolnici Minsku u jeku ogorčenja i ljutnje javnosti zbog pada životnog standarda i nepopularnog poreza na nezaposlene.


Prosvjednicima su oduzeti plakati kojima su mahali, a mnogi od njih su pretučeni zajedno s prolaznicima i najmanje deset novinara.

Kako javljaju mediji stotine policajaca su blokirali prilaz trgu na kojem se trebao održati protest. Obližnje postaje podzemne željeznice bile su zatvorene.

Policija je ranije upala u ured opozicionee skupine Vesna-96 i uhapsila je šezdesetak aktivista koji su kasnije oslobođeni.

Ovaj pokušaj protesta u subotu posljednji je u valu protesta od februara koji predstavljaju veliki izazov za bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka, koji vlada željeznom šakom od 1994.

Lukašenko je ranije ove sedmice izjavio da ga je pokušala svrgnuti s vlasti "peta kolona" pobunjenika koji uživaju potporu iz inozemstva, prenosi Avaz.

(Amila Alijagić)

5
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.