1.9.2017. 17:15
0
Sljedeća runda pregovora o Siriji u Astani 14. i 15. septembra
Sljedeća runda pregovora između Rusije, Turske i Irana o rješavanju sukoba u Siriji bit će održana 14. i 15. septembra u Astani, a tema će biti snage koje te tri države planiraju poslati na to područje, saopćeno je u petak iz ministarstva vanjskih poslova Kazahstana.


- Po informacijama od država garanata, tokom sljedećeg sastanka oni planiraju preći nekoliko dokumenata kojima je obuhvaćen rad snaga za kontrolu deeskalacije, te nastaviti raditi na dogovaranju o sastavu tih snaga u Idlibu - navodi se u saopćenju ministarstva, prenosi Reuters.

Zvaničnici Moskve, Ankare i Teherana planiraju odrediti zone deeskalacije u Idlibu, Homsu i Istočnoj Ghouti, te razgovarati o drugim pitanjima, kao što je razmjena zarobljenika.

Na posljednjem sastanku u Astani u julu, tri nacije nisu uspjele da postignu konačni dogovor o stvaranju četiri zone deeskalacije u Siriji, zbog neslaganja Ankare.

Pregovori koji su počeli u januaru do sada nisu imali velikog uspjeha. Pojedini zapadni diplomate te su pregovore nazvali pokušajem Rusije da "preotme" mirovne pregovore u Ženevi koje predvodi UN i u kojima učestvuju sirijska vlada i opozicija.

(FENA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.