25.10.2017. 19:10
0
Irak se sprema za završnu borbu protiv terorista ISIL-a
Iračke snage pripremaju se za završnu ofanzivu na Islamsku državu koja pod svojom kontrolom drži posljednji dio iračkog teritorija, zapadno područje al-Qam i Rawu uz sirijsku granicu, saopćila je danas iračka vojska, javljaju svjetski mediji, prenosi agencija Patria.

- Vaše snage sigurnosti vas dolaze osloboditi - piše u lecima bačenim iz aviona koji su namijenjeni civilnom stanovništvu, dodaje se u saopćenju komande iračke vojske u Bagdadu.

ISIS još uvijek drži i sirijski dio spomenutog pograničnog područja, ali se ono stalno smanjuje. Islamisti su u tom dijelu sada suočeni s dvije neprijateljske vojske - kurdskom koalicijom koju potpomaže SAD i jedinicama sirijske vojske kojima pomažu proiranske šijitske milicije i Rusija.

Samoproglašeni kalifat ISIS-a se u stvari raspao još u julu kada su iračke snage uz pomoć SAD-a osvojile Mosul u teškoj bitki koja je trajala devet mjeseci. Prošle sedmice sunitski džihadisti ISIS-a su izgubili i Raku, najvažnije uporište u Siriji.

Vođa ISIS-a Abu Bakr al-Bagdadi, koji je u Mosulu 2014. proglasio kalifat, oglasio se krajem septembra, dajući na znanje da je živ, uprkos nekim izvještajima da je ubijen. Pozvao je sljedbenike da se nastave boriti uprkos poteškoćama. 

(Patria)

IrakISIL
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.