25.1.2024. 8:32
0
Američka vojska uskoro bi se mogla u potpunosti povući iz Iraka
FOTO: ilustracija/x
Sjedinjene Američke Države i vlasti Iraka uskoro bi trebali započeti razgovore o budućnosti američkog vojnog prisustva u ovoj bliskoistočnoj zemlji.

Prema pisanju CNN-a, SAD i Irak su se prošlog ljeta složili da formiraju vojnu komisiju koja bi služila u svrhu pregovora. Razgovori između zvaničnika fokusirat će se na sljedeću fazu borbe protiv ISIL-a, ali i o američkom prisustvu u Iraku.

"Razgovori o budućnosti američkog vojnog prisustva sada su postali hitniji usred šire regionalne nestavilnosti i usred sve većeg javnog poziva iračke vlade da Amerika povuče svoje trupe iz zemlje. Ti pozivi su uslijedili kao odgovor na američke zračne napade unutar Iraka na mete militanata koje podržava Iran", piše CNN.

Amerika trenutno u Iraku broji oko 2.500 vojnika koji tamo djeluju kao savjetodavni i pomoćni kapaciteti od decembra 2021. godine, kada je američka vojska objavila kraj svoje borbene uloge u zemlji.

"Neki elementi unutar iračke vlade preferiraju da se odredi datum za američko povlačenje bez obzira na stabilnost ili sigurnosnu situaciju u zemlji", pojašnjava se.

Američki zvaničnik koji je želio ostati anoniman za CNN je rekao kako su SAD i Irak blizu dogovora o povlačenju trupa.

Ipak, ono što treba naglasiti jeste da je Pentagon ostao pri stavu da iračka vlada formalno još uvijek nije zatražila od američke vojske da se povuče.

"Glasine o potencijalnoj promjeni američkih snaga u Iraku bile bi pobjeda za Iran. Svaki znak da je ovo početak kraja bio bi naširoko slavljen širom Irana", pojašnjava se u analizi.

(Erna H.) 

SADIRAK
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.