15.11.2017. 21:30
0
Evropski parlament traži istragu malteških zvaničnika nakon ubistva novinarke
Zastupnici u Evropskom parlamentu u srijedu su od Evropske komisije zatražili da istraži pridržavanje vladavine zakona na Malti, u potezu koji bi mogao dovesti do sankcija nakon ubistva novinarke koje je šokiralo ovu zemlju.


Ova neobavezujuća rezolucija Evropskog parlamenta, koju je podržala velika većina zastupnika, mada ju je osudila malteška vlada, također izražava "ozbiljnu zabrinutost" po pitanju policijske nezavisnosti i međunarodnog pranja novca u ovoj otočnoj državi, izvještava Reuters.

Ovaj potez je uslijedio nakon ubistva malteške istraživačke novinarke Daphne Caruana Galizia koja je optuživala visokopozicionirane ličnosti u vladi i opoziciji za korupciju i umiješanost u međunarodnom pranju novca.

Evropski parlament "traži od Komisije da započne dijalog s malteškom vladom o funkcioniranju vladavine zakona na Malti, te da osigura poštivanje evropskih vrijednosti," navodi se u tekstu rezolucije.

Ukoliko se potvrdi prisutnost prijetnji vladavini zakona i ako se taj problem ne riješi, ova rezolucija bi mogla značiti prvi korak u proceduri pokretanja sankcija, uključujući suspenziju prava Malte na glasanje u EU.

(FENA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.