24.10.2018. 8:47
0
Ekvador više neće posredovati za Assangea
Ekvador ne planira posredovati kod britanske vlade u korist osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea u pregovorima o njegovoj situaciji kao azilanta u londonskoj ambasadi te južnoameričke zemlje, rekao je u utorak ministar vanjskih poslova Ekvadora.

Ministar vanjskih poslova Jose Valencia je rekao u intervjuu za Reuters kako je jedina odgovornost Ekvadora da se pobrine za Assangeovu dobrobit, nakon što je taj Australijanac tužio zemlju zbog novih uslova nametnutih njegovom azilu u londonskoj ambasadi.

“Ekvador nije obavezan preduzeti bilo kakve nove korake”, rekao je Valencia. “Mi nismo advokati g. Assangea niti smo predstavnici britanske vlade. To je stvar koja se treba riješiti između Assangea i velike Britanije”, dodao je.

Udaljavanje od ranije prakse

Ovo stajalište znači udaljavanje od ranije prakse te zemlje da održava dijalog s britanskim vlastima o Assangeovoj situaciji otkako mu je pružila azil 2012., kada je on zatražio zaštitu u londonskoj ambasadi Ekvadora nakon što su britanski sudovi naredili njegovo izručenje Švedskoj kako bi bio ispitan u slučaju silovanja.

U međuvremenu je slučaj odbačen, ali prijatelji i pristaše kažu kako Assange sada strahuje da bi mogao biti uhapšen i na kraju izručen Sjedinjenim Državama ako izađe iz ambasade. WikiLeaks koji je objavio američke diplomatske i vojne tajne kada ga je vodio Assange, suočen je s istragom Američke velike porote, prenosi “Hina”.

Pranje rublja

Valencia je rekao kako je “frustriran” odlukom Assangea da podigne optužnicu pred ekvadorskim sudom prošle sedmice zbog novih uslova njegovog azila prema kojima se od njega traži da plati zdravstvene račune i telefonske razgovore i čisti iza svoje mačke.

“Nema obaveze za Ekvador u međunarodnim sporazumima da plaća za stvari poput pranja rublja g. Assangea”, rekao je.


 
Ekvadorski predsjednik Lenin Moreno kaže kako nije zamišljeno da azil bude vječan, ali je izrazio zabrinutost mogućnošću da Assange bude izručen Sjedinjenim Državama. Valencia je rekao da nije razgovarao o Assangeovoj situaciji s vladom Sjedinjenih Država. Prošlog decembra Ekvador je dodijelio Assangeu državljanstvo i nastojao ga imenovati za člana diplomatske misije te zemlje u Britaniji i Rusiji, što mu je moglo osigurati slobodan prolaz da napusti ambasadu. Britanija je odbila zahtjev.


(Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.