8.7.2019. 20:03
0
I Trump prijeti: Iran bi trebalo da bude oprezan
Američki predsjednik Donald Trump pozvao je Iran da bude oprezan s obogaćivanjem uranijuma na nivo koji je zabranjen prema međunarodnom sporazumu o iranskom nuklearnom programu.

“Iran bi trebalo da bude oprezan jer obogaćujete uranijuma za jednu svrhu, a neću da vam kažem koja je to svrha. To nije dobro”, rekao je sinoć Trump novinarima u New Jerseyu.

Iranske vlasti saopštile su u nedjelju da će tokom dana početi da obogaćuju uranijum na nivo koji je zabranjen prema sporazumu. Dozvoljeni nivo je do 3,67 posto.

Teheran je potom zaprijetio da neće poštovati još neke odredbe nuklearnog sporazuma “za 60 dana” ukoliko se ne pronađe rješenje i ne ispune iranski zahtjevi.

Iranske mjere predstavljaju odgovor američkom povlačenju iz sporazuma i ponovnom uvođenju sankcija.

Sporazum o iranskom nuklearnom sporazumu zaključili su 2015. u Beču Iran i šest velikih sila – SAD, Rusija, Kina, Francuska, Velika Britanija i Njemačka, poslije 12 godina krize o tom pogramu, prenosi CDM.


(Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.