6.4.2024. 15:31
0
SAD u stanju povišene pripravnosti nakon izraelskog napada na iransku ambasadu u Siriji
Sjedinjene Države u stanju su povišene pripravnosti i spremaju se za mogući napad Irana na izraelsku ili američku imovinu u regiji kao odgovor na izraelski napad na iransku ambasadu u Siriji, saopćio je američki dužnosnik.

- Definitivno smo u visokom stanju budnosti - izjavio je zvaničnik potvrđujući izvještaj CNN-a koji navodi da bi napad mogao uslijediti iduće sedmice.

Napad izraelskih ratnih aviona za koje se sumnja da su bombardovali iransku ambasadu u Damasku u ponedjeljak, u kome je ubijen iranski vojni komandant, označio je veliku eskalaciju u ratu Izraela s njegovim regionalnim protivnicima.

Iranska Islamska revolucionarna garda saopćila je da je sedam iranskih vojnih savjetnika poginulo u napadu, uključujući Mohammada Rezu Zahedija, višeg komandanta u njenim snagama Quds, koje su elitna i paravojna snaga zadužena za stranu špijunažu.

Iran je saopćio da zadržava pravo "odlučnog odgovora".

Američki predsjednik Joe Biden diskutovao je o prijetnjama iz Irana u telefonskom razgovoru s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom u četvrtak.

- Naši timovi su od tada u redovnom i kontinuiranom kontaktu. Sjedinjene Države u potpunosti podržavaju odbranu Izraela od prijetnji iz Irana - izjavio je visoki zvaničnik Bidenove administracije, prenosi Reuters.

(Ajdin B.)

SADIran
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.