8.8.2020. 10:09
0
Predsjednik Libana znao za zapaljivi materijal u lučkom skladištu
Libanski predsjednik Michel Aoun prvi put je obaviješten o opasnim zalihama amonijum nitrata u luci Bejruta 20. jula, tri sedmice prije katastrofalne eksplozije u kojoj su poginula 154 građana, a povrijeđeno je oko 5.000.

Aoun je u petak izjavio za medije da je odmah po saznanju naredio vojsci i sigurnosnim agencijama da 'urade što je potrebno', ali je sugerirao da njegova odgovornost tu prestaje jer, kako je naglasio, on sam nema ovlasti nad lukom, pored činjenice da su prethodne vlade znale za zapaljivi sadržaj u lučkim skladištima.

- Moguće je da je eksplozija uzrokovana nemarom ili vanjskim djelovanjem, projektilom ili bombom, rekao je Aoun.

Prema sadržaju dokumenata koji su u proteklih nekoliko dana došli u ruke medija, a koje citira AP, libanska carina, vojska, sigurnosne agencije i pravosudni organi u toku proteklih 6 godina upozorili su na ovaj problem najmanje 10 puta – činjenicu da se opasni materijal drži bez posebne zaštite i kontrole u srcu glavnog grada.

Podsjetimo, izvještaj odvjetnika iz 2015. godine također upućuje na 'opasnu' prirodu tereta koji se držao u luci 'dok je čekao na aukciju ili ispravno odlaganje'. Ipak, ništa nije učinjeno do eksplozije nesrazmjernih posljedica po stanovništvo izmučeno decenijama dugom ekonomskom krizom ponajviše uzrokovanom korupcijom i nekompetentnošću vladajuće elite.

Do sada je uhapšeno 16 lučkih radnika, a istraga se nastavlja.

Nakon prvobitnog šoka, građane od kojih je oko 300.000 ostalo bez krova nad glavom, obuzeo je bijes.

- Ovo je krajnji nemar vladajuće elite. Atomska bomba je godinama bila tu, a niti jedan lider ili vladar nije učinio ništa po tom pitanju, kaže jedan građanin Bejruta za Euronews.

Predsjednik Libana je bio pozvan da objasni svoje viđenje situacije nakon antivladinih protesta u četvrtak uvečer kada je došlo do sukoba građana i policije.  

Istovremeno, zapadne i arapske zemlje već su uputile značajnu pomoć za obnovu Bejruta, te nastavljaju prikupljati finansijska sredstva koja će se uglavnom distribuirati putem nevladinih organizacija zbog nepovjerenja u libansku vladu čiji su redovi duboko kontaminirani višedecenijskom korupcijom.



(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.