31.3.2024. 8:02
0
Tri posmatrača UN-a povrijeđena u eksploziji granate u južnom Libanu
Tri posmatrača Ujedinjenih nacija i prevodilac ranjeni su u subotu kada je eksplodirala granata u njihovoj blizini dok su vršili pješačku patrolu u južnom Libanu, saopštila je mirovna misija UN- a, dodajući da još istražuju porijeklo eksplozije, prenio je Reuters.

Mirovna misija UN-a poznata kao UNIFIL, kao i nenaoružani tehnički posmatrači poznati kao UNTSO, stacionirani su u južnom Libanu kako bi nadgledali neprijateljstva duž linije razgraničenja između Libana i Izraela, poznate kao Plava linija.

Libanska oružana grupa Hezbollah razmjenjuje vatru s izraelskom vojskom preko Plave linije od oktobra, paralelno s ratom u Gazi.

UNIFIL je u saopštenju od subote naveo da je gađanje mirovnih snaga „neprihvatljivo“ i da je ranjeno osoblje evakuisano radi liječenja.

Dva sigurnosna izvora su ranije rekla Reutersu da su posmatrači ranjeni u izraelskom napadu izvan pograničnog grada Rmeisha. Izraelska vojska negirala je umiješanost u incident.

„Suprotno izvještajima, IDF nije jutros pogodio vozilo UNIFIL-a u području Rmeisha“, navodi se u saopštenju vojske.

Privremeni premijer Libana Najib Mikati razgovarao je sa komandantom UNIFIL-a Aroldom Lozarom, osudivši „gađanje“ i ranjavanje osoblja UN-a u južnom Libanu, navodi se u saopštenju iz Mikatijevog ureda.

UNIFIL je prošlog mjeseca saopštio da je izraelska vojska prekršila međunarodno pravo pucajući na grupu novinara koji se jasno mogu identifikovati, ubivši Reutersovog reportera Issam Abdallah.

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.