16.8.2021. 16:45
0
Novi šumski požari u Grčkoj
Novi šumski požari izbili su u ponedjeljak u teško već pogođenoj Grčkoj, dok su dva požara potaknuta snažnim vjetrovima izazvala upozorenje na evakuaciju u selima jugoistočno i sjeverozapadno od grčke prijestolnice.

Prvi požar, koji je izbio ujutro u regiji Kerate jugoistočno od Atine, brzo se proširio kroz šumsko područje prema nacionalnom parku u regiji Souniona.  Mještanima u tri sela u regiji naređena je evakuacija. Neki od mještana očajnički su zabarkadirali svoje domove u nadi da će ih spasiti od vatrene stihije, dok su se dobrovoljci pridružili u borbi protiv požara.


Vatrogasna brigada poslala je 91 vatrogasca, šest aviona za borbu protiv požara i šest helikoptera.  Novi požar izbio je u regiji Vilia, što je bilo upozorenje na  evakuaciju za još tri sela. Prognozirano je da će snažni vjetrovi trajati barem do večeri, eventualno ometajući napore u borbi protiv požara u noćnim satima.

Više od 60 vatrogasca potpomognuto je s osam aviona i pet helikoptera.  Grčka je zahvaćena stotinama šumskih požara u ovom mjesecu potpomognutim najvećim toplotnim valom u zemlji u više decenija koji je uzrokovao veliku sušu u šumama.


Deseci hiljada hektara šume i obradivog zemljišta su uništeni, domovi i poslovni prostori su izgorili, a hiljade ljudi je evakuirano morskim putem. Jedan dobrovoljac vatrogasac je poginuo, a četvorica vatrogasaca su hospitalizirani, među kojima su dvojica u kritičnom stanju s teškom opekotinama, prenosi AP.

(FENA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.