20.8.2021. 16:47
0
Putin dočekao Merkel u njenoj posljednjoj posjeti na funkciji kancelarke
Njemačka ostaje jedan od glavnih trgovinskih i ekonomskih partnera Rusije zbog, između ostalog, 16 godina kontinuiranih napora njemačke kancelarke u odlasku, Angele Merkel, izjavio je u petak ruski predsjednik Vladimir Putin, javlja Russia Today.

Putin je govorio u Kremlju tokom posljednje posjete Merkel Moskvi kao liderke Njemačke, mjesec dana prije nego što će se povući nakon predsjedničkih izbora 2021. godine.

- Želio bih napomenuti da nam Njemačka ostaje jedan od glavnih partnera, kako u Evropi, tako i u svijetu u cjelini - rekao je Putin u obraćanju Merkel.  Dodao je da je to, između ostalog ,,zahvaljujući vašim naporima tokom prethodnih 16 godina na mjestu kancelarke.


- Njemačka je naš drugi trgovinski i ekonomski partner odmah nakon Kine - rekao je Putin.   Kao odgovor, Merkel je ruskom predsjedniku rekla da je, uprkos razlikama u mišljenju, dobro što dvoje lidera "ostaju u kontaktu" i "nastavljaju razgovor".

Osim bilateralnih odnosa, njih dvoje će razgovarati i o mnogim drugim temama, kao i o Libiji.  Uvodne riječi na sastanku obično su srdačne izjave, ali u ozbiljnoj atmosferi, prekinute su kada je Merkel zazvonio mobitel, što je bio propust neobičan i neočekivan za dugogodišnju kancelarku.  Ranije ove sedmice, glasnogovornik Merkel, Steffen Seibert otkrio je da dvoje čelnika također planiraju razgovarati o Afganistanu, Bjelorusiji i Ukrajini, kao i o zajedničkom projektu gasovoda Sjeverni tok 2.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.